Εντονη αντιπαράθεση Γ. Φλωρίδη - Φ. Σαχινίδη στη Βουλή

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 18:37
UPD:18:47

Δριμεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Φλωρίδη, σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή την παρουσίαση στοιχείων για την πορεία του Προϋπολογισμού από τον κ. Σαχινίδη, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού της Βουλής.

A- A A+

Δριμεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Φλωρίδη, σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή την παρουσίαση στοιχείων για την πορεία του Προϋπολογισμού από τον κ. Σαχινίδη, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα τακτικά έσοδα του Προϋπολογισμού παρουσιάζουν μείωση κατά 9,1% έναντι του πρώτου τετραμήνου του 2010, οφειλόμενη στη μεγάλη ύφεση, στη μη επανάληψη είσπραξης τελών κυκλοφορίας τον Ιανουάριο, στις αυξημένες επιστροφές φόρων και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

Δικαιολόγησε ακόμη τη λήψη των πρόσθετων μέτρων το δεύτερο εξάμηνο του 2011, καθώς το έλλειμμα του 2010 απεδείχθη μεγαλύτερο των προβλέψεων κατά 2,5 δισ. ευρώ, η ύφεση προέκυψε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (φθάνοντας το -7,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2010), με επιπτώσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε, τα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και της αγοράς (συμψηφισμός οφειλών, πληρωμή ΦΠΑ σε δόσεις, νέα φορολογική κλίμακα για εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ) οδήγησαν σε μείωση των φορολογικών εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η ανάγκη για ακόμα 1,2 δισ. ευρώ προκύπτει από επανεκτιμήσεις αποδόσεων μέτρων που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2011. Το σύνολο των διαφορών αυτών, καλύπτεται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2011, ύψους 6,4 δισ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φλωρίδη, ο οποίος επισήμανε πως «αν η μείωση του ελλείμματος προϋπέθετε έσοδα 6,5 δισ. και η κυβέρνηση ανακοίνωσε 6,5 δισ. πρόσθετα μέτρα για το 2011, αναγνωρίζει πως είναι εκτός στόχων 100%».

Απαντώντας ο κ. Σαχινίδης έκανε λόγο για «αλχημιστές της αριθμητικής» και «αλχημιστικές μεθόδους». Πρόσθεσε μάλιστα πως «όποιος βλέπει απόκλιση στόχων 100%, θα πρέπει να αποδείξει πως αντί για έλλειμμα 7,5% έχουμε έλλειμμα 15%».

«Θυμάστε που έγραψα βιβλίο με τίτλο ''Ζητούνται αλχημιστές''!» παρενέβη ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Έντονες επικρίσεις διατύπωσε και η αντιπολίτευση. «Είκοσι ένα δισ. ευρώ θυσίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7 δισ. Αυτό σημαίνει πως τα 2/3 των θυσιών πάνε χαμένα», παρατήρησε, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ο συλλογισμός Σαμαρά λέει πως η οικονομική πολιτική αυτή, καταστρέφει τη χώρα. Μα αν είναι έτσι, ζημιώνει και αυτούς που δίνουν τα χρήματα, δηλαδή την Μέρκελ και την Γερμανία!», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Οι δανειστές μας ωθούνε τη χώρα στην καταστροφή και ρίχνουν τα χρήματά τους στο πιθάρι των Δαναΐδων, για να μην τα πάρουν ποτέ πίσω;», διερωτήθηκε.

«Αυτοί έχουν εξασφαλίσει τη δική σας παραίτηση από κάθε μορφής δημόσια περιουσία», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως «μέσα απ’ αυτήν την διαδικασία, είναι φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση αστικού χαρακτήρα, που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εγγενείς ανισομετρίες και αντιφάσεις, που υπάρχουν στο καπιταλιστικό σύστημα».

«Ο όλος προβληματισμός των λαϊκών δυνάμεων που κινητοποιούνται, θα πρέπει να ξεφύγει απ’ τα στενά δεδομένα και πλαίσια, μιας λογικής διαχειριστικής, αντίληψης, ειδικά όταν αξιοποιείται από διάφορους μηχανισμούς, για να δεχθεί ο λαός μέτρα βάρβαρα» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αντίθετα, ο Φίλιππος Σαχινίδης εξήρε τη στάση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, κατά τις πρόσφατες δηλώσεις της, σε σχέση με την προοπτική επιστροφής στη δραχμή.

Ζήτημα «πολιτικής επάρκειας και νομιμοποίησης» έθεσε ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως η υποχώρηση των δημοσιονομικών δεν μπορεί να ευθύνεται και για την υποχώρηση της Ελλάδας στους δείκτες ανταγωνιστικότητας κατά δέκα θέσεις, ή την αποτυχία εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών.

«Αν δεν επιτυγχάνεις, όταν εισηγείσαι ένα οποιοδήποτε σχέδιο, δεν μπορείς να ζητάς και άλλα, γιατί απονομιμοποιείται η όλη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή