ΝΔ: Το μνημόνιο έχει αποδεδειγμένα αποτύχει

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 16:00
UPD:16:06

Τη θέση ότι «το μνημόνιο αποδεδειγμένα έχει αποτύχει, βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα σκληρότερα μέτρα που οδηγούν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση», διατύπωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

A- A A+

Τη θέση ότι «το μνημόνιο αποδεδειγμένα έχει αποτύχει, βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα σκληρότερα μέτρα που οδηγούν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση», διατύπωσε ο Γιάννης Μιχελάκης και εκτίμησε επίσης ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα μνημόνια Ιρλανδίας και Πορτογαλίας έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές πιέσεις για επίτευξη συναίνεσης, ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι «εκεί το μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ σε εμάς η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και να το έχουν διαβάσει οι περισσότεροι υπουργοί».

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με «τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά ζητά να αλλάξει μέσα από επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου η εφαρμοζόμενη πολιτική ακριβώς για να επιτευχθούν οι στόχοι».

«Συμφωνούμε στους στόχους σε βασικές παραμέτρους, δεν συμφωνούμε όμως στην συνέχιση της ίδιας αποδεδειγμένα λαθεμένης συνταγής. Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση για επανεκκίνηση της οικονομίας», επανέλαβε.

Αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι προϋπόθεση για την εκταμίευσης της 5ης δόσης είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είπε χαρακτηριστικά: «Να τα βρουν με τον κ. Παπακωνσταντίνου που έχει πει άλλα. Να αποφασίσουν και να μας πουν».

Επιπλέον, απαντώντας στην αναφορά της τρόικας ότι η πρόταση της ΝΔ επί των φορολογικών δεν είναι ρεαλιστική, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι χρειάζεται διάστημα μηνών για να αποδώσει και πως «καμία πρόταση για καμία χώρα δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα».

«Η πρότασή μας όμως», πρόσθεσε, «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα από την οποία μπορούν να υπάρξουν αυξημένα έσοδα». «Δεν θα έχουμε άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε, αναφέροντας ακόμη ότι οι πρόσθετοι φόροι βαθαίνουν την ύφεση, περιορίζουν τη φορολογητέα ύλη και οδηγούν σε αδιέξοδο.

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει non paper που έχει παραδώσει ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει ένα non paper το οποίο περιελάμβανε προτάσεις της ΝΔ που υλοποιούνται και άλλες που έχουν εξαγγελθεί ή μπορούν να εξετασθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή