Οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν βιαστικά από το Αφγανιστάν και περιμένουν το ίδιο και από τους συμμάχους τους, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μία «βιαστική αποχώρηση» από το Αφγανιστάν θα έθετε σε κίνδυνο τη στρατιωτική πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ ζήτησε να υπάρξει προσεκτική μεταβίβαση του ελέγχου ασφαλείας στους Αφγανούς.
Ο Γκέιτς μιλούσε λίγο πριν την έναρξη της προγραμματισμένης από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον επόμενο μήνα.
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια βιασύνη από την πλευρά των συμμάχων, προσθέτοντας ότι είναι «πεπεισμένος ότι η αμερικανική απόφαση θα βασιστεί στην κατάσταση ασφαλείας που υπάρχει στο έδαφος και ότι δεν θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια».
Παράλληλα, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των κύριων βάσεων της συμμαχίας από 11 σε 7 προκειμένου να μειώσουν το κόστος, τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί άμυνας των περισσότερων κρατών-μελών του βρίσκονται υπό πίεση λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης. Οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν από 13.000 σε 8.800.
Μεταξύ των αλλαγών που συμφωνήθηκαν είναι η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CC Air) και η αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται από την Ισπανία. Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στην Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες οι Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ’ Σώμα Στρατού-Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά).
Σημειώνεται ότι το CAOC Λάρισας θα λειτουργεί υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή, όπως είχε συμφωνηθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 2009.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ