ΙΑΕΑ: Παραπομπή της Συρίας στον ΟΗΕ για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 19:38
A- A A+

Ψήφισμα με το οποίο ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, για την οποία υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες, υιοθέτηση η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνόδου, 17 από τα 35 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Οργάνωσης του ΟΗΕ, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ, και έξι κατά, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες. Η Κίνα και η Ρωσία ήταν μεταξύ των χωρών που απέρριψαν το ψήφισμα, εντεκα χώρες απείχαν και μια ήταν απούσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, η Υπηρεσία ανέφερε για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνάς της, πριν από τρία χρόνια, ότι η συριακή εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ, που καταστράφηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα τον Σεπτέμβριο του 2007, ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, κάτι το οποίο η Δαμασκός πάντα αρνείται.

Η Συρία, πάντως, δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), παρά την απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να την παραπέμψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις συγκεκαλυμμένες πυρηνικές της δραστηριότητες.

«Είναι λυπηρό», ανέφερε ο πρεσβευτής της Συρίας Μπάσαμ Αλ Σάμπαγ στους δημοσιογράφους, μετά την απόφαση στη σύνοδο της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ, δήλωσε: «Νομίζω ότι η Συρία είχε πάντα δεσμευθεί στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα της, και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή