Δεν είναι το ίδιο σχολαστικοί με τις συνθήκες υγιεινής

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 20:22

A- A A+

Ενώ οι έρευνες στρέφονται στην αναζήτηση των αιτίων της εξάπλωσης του βακτηριδίου E.coli, ειδικοί συνιστούν να εξεταστεί και το θέμα των συνθηκών υγιεινής στη Γερμανία, όπου η καθαριότητα δεν είναι αρχοντιά, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών.

Μέσα σε ένα χρόνο ελέγχθηκαν 545.000 επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων. Στο ένα τέταρτο των επιχειρήσεων οι ελλείψεις ήταν τεράστιες. Ο Κλάους Ντίντερ από το Ινστιτούτο για την Υγιεινή και το Περιβάλλον λέει σχετικά:

«Υπάρχουν λάθη όσον αφορά την υγιεινή κατά τη διαδικασία της παρασκευής γευμάτων, αλλά και σε άλλα στάδια. Αυτό συμβαίνει σε επιχειρήσεις όπου είναι χαμηλό το μορφωτικό επίπεδο ή οι άνθρωποι δεν πληρώνονται καλά»

Το ντάμπινγκ των τιμών που υπάρχει στα εστιατόρια ώστε να κρατούνται χαμηλές οι τιμές οδηγεί σε κακές συνθήκες υγιεινής, επισημαίνει:

«Όταν υπάρχει μια μεγάλη κουζίνα για την οποία θα πρέπει να μαγειρευτούν 900 μερίδες δεν υπάρχει ο χρόνος να πλυθούν πραγματικά καλά τα λαχανικά για τη σαλάτα»

Ακόμα και στα νοσοκομεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Δύο μεγάλα δημόσια νοσοκομεία στο Μόναχο έπρεπε σε ένα χρόνο να κλείσουν δύο φορές γιατί τα χειρουργικά εργαλεία δεν είχαν απολυμανθεί καλά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 500.000 έως 900.000 άνθρωποι μολύνονται μέσα στα νοσοκομεία με επικίνδυνα βακτηρίδια.

Και σε άλλους τομείς πάντως τα στοιχεία δεν είναι πιο καθησυχαστικά. Το 40% των ενηλίκων πλένει τα χέρια του μια φορά την ημέρα, συχνά χωρίς σαπούνι, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού κρατά τις οδοντόβουρτσες για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ αλλάζει σε αραιά διαστήματα σεντόνια, ακόμα και εσώρουχα.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή