Γ. Παπανδρέου: Αιτία επιτήρησης η ανάγκη για δανεικά

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 11:08
UPD:13:52

Βασικός λόγος της εξάρτησής μας, της κηδεμονίας και της επιτήρησης είναι ανάγκη για δανεικά προκειμένου να επιβιώσουμε, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το Μεσοπρόθεσμο.

A- A A+

Βασικός λόγος της εξάρτησής μας, της κηδεμονίας και της επιτήρησης είναι ανάγκη για δανεικά προκειμένου να επιβιώσουμε, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το Μεσοπρόθεσμο, επαναλαμβάνοντας το «όχι» σε δάνειες δυνάμεις.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι χρειάζεται να είμαστε συνεπείς απέναντι στους δανειστές μας «ακόμα και με διορθωτικά μέτρα», συμπληρώνοντας ότι αυτοί θέλουν να είναι σίγουροι πως το χρέος μας είναι βιώσιμο, πως οι αλλαγές θα φέρουν βιώσιμη οικονομία και πως «είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό

Ακούστε τις ομιλίες των Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρη

Επιπλέον, τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης, ζητώντας τη συνεργασία όλων. «Ακούμε όλες τις θέσεις, είμαστε έτοιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, να ακούσουμε θετικές προτάσεις για να φτάσουμε στο στόχο που έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε και στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, αναφέροντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι και η αντιμετώπιση του ελλείμματος αξιοπιστίας, ισότητας και δικαιοσύνης. «Στόχος μας είναι ένα πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται επιτέλους ο ελληνικός λαός», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι προγραμματίζονται αλλαγές, για να χυθεί φως στα σκάνδαλα, για την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων, με αναδρομικά πόθεν έσχες, αλλαγή του εκλογικού συστήματος κ.ά. Οπως εξήγησε, για αυτού του είδους τις αλλαγές χρειάζεται η ψήφος των πολιτών, μέσω δημοψηφισμάτων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο πόνος είναι συγκυριακός» και προειδοποίησε ότι «αν δεν τον αντέξουμε και τον εγκαταλείψουμε στα μισά του δρόμου οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (ανθρώπινο δυναμικό, περιβάλλον, πολιτισμός) και ώστε η ανάπτυξη να φέρει πλεονάσματα. Σχετικά με την υπέρμετρη φορολογία σημείωσε ότι «δεν είναι το θέμα των φόρων η πανάκεια ούτε η λύση του κάθε προβλήματος».

Στην αρχή της απάντησής του ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε την πατριωτική στάση του ΛΑ.Ο.Σ. για το μνημόνιο, λέγοντας: «Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές έχετε κρατήσει μια υπεύθυνη και πατριωτική στάση απέναντι στο μνημόνιο».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που συμφωνήθηκε με την τρόικα, βασίζεται σε περισσότερη φορολογία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα πενιχρά -όπως είπε- αποτελέσματα από τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. μίλησε ακόμη για τις αποκρατικοποιήσεις που γίνονται υπό τους όρους των δανειστών, και την επιτήρηση που όπως σημείωσε, δημιουργεί άσχημες σκέψεις για την εθνική μας κυριαρχία. Ο τρόπος που παρεμβαίνει η τρόικα δεν αυξάνει την εθνική κυριαρχία, το αντίθετο, παρατήρησε, τονίζοντας πως οι παρεμβάσεις τους είναι ευθεία προσβολή ή συμμετοχή στα εσωτερικά της χώρας. Ρώτησε τον Πρωθυπουργό αν η υπέρμετρη φορολογία είναι ο σωστός δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε το τριετές πάγωμα των τιμών, κάτι που, όπως είπε, χρωστάμε σε όλους τους έλληνες. «Χρειάζεται μια βαλβίδα εξαέρωσης, αν δεν υπάρξει πάγωμα των τιμών, βάζουμε σε μέγγενη τους πολίτες», ανέφερε.

Ο κ. Καρατζαφέρης έστρεψε τα βέλη του και στο Βερολίνο. Δουλεύουμε για τη Γερμανία, αλλά δεν έχουμε τη δύναμη να της πούμε ότι εμείς είμαστε οι πελάτες της, τόνισε.

Για να βγούμε από κυκεώνα χρειάζονται ριζοσπαστικές προτάσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν είναι η αύξηση της φορολογίας η λύση, αλλά το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να διευκρινίσει αν όσα ακούγονται για τη δημιουργία ταμείου ανάπτυξης, αληθεύουν. Χαρακτήρισε επίσης «προϊόν φόβου» την ψήφο με την οποία θα εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο.

«Δημοκρατία είναι ελεύθερη βούληση των βουλευτών που δεν την βλέπουμε, και από την άλλη να υπάρχει ικανοποίηση στον ελληνικό λαό», επισήμανε.

«Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, είναι πάρα πολύ εύκολο να πούμε στη μέση μίας δύσκολης πορείας αποτύχαμε και να γυρίσουμε πίσω», τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως δεν θα φοβηθεί μπροστά στις νέες προκλήσεις.

Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί ως ένα άρθρο, όπως ο Προϋπολογισμός και πως θα ακολουθήσουν εφαρμοστικά νομοσχέδια, καλώντας τους βουλευτές να δείξουν υπεύθυνη πατριωτική στάση και εθνική συνείδηση.

Υπεραμυνόμενος των πεπραγμένων της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αν είχε αποτύχει, δεν θα είχαμε λάβει καμία από τις προηγούμενες δόσεις». Αυτή κυβέρνηση, έχει κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών για έξι συνεχείς μήνες και τις ανοδικές τάσεις στον τουρισμό.

«Πολλοί ποντάρουν στην αποτυχία μας, άλλοι για μικροκομματικούς λόγους άλλοι για κερδοσκοπικούς λόγους», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν και οι πολιτικοί που δεν θέλουν να μας βοηθήσουν, λέγοντας πως οι ίδιοι οι Ελληνες δεν θέλουν να βοηθηθούν και έτσι να μας διώξουν από το ευρώ κλπ».

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι «η χώρα μπορεί να πάει μπροστά πολύ πιο γρήγορα, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη εθνική συνεννόηση».

ΚΚΕ: Πατριωτισμός η αντεπίθεση

«Το λέμε χιλιοστή φορά: Η κυβέρνηση έχει συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική της από την ΕΕ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ, τον ΣΕΒ. Πατριωτισμός είναι η λαϊκή συμμαχία και η αντεπίθεση για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της. Συμπόρευση με το ΚΚΕ τώρα», παρατήρησε το ΚΚΕ με αφορμή το νέο κάλεσμα του Πρωθυπουργού σε εθνική συνεννόηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή