Καταδίκη της καταστολής στη Συρία από το Λευκό Οίκο

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 14:51
A- A A+

Ανεπιτυχείς απέβησαν οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να επικοινωνήσει με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ, προκειμένου να τερματιστεί η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ο Ασαντ αρνήθηκε να απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του γενικού γραμματέα ο οποίος έχει επικρίνει ανοικτά την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. Όπως είπε, ο Μπαν Κι Μουν αποπειράθηκε να καλέσει τον κ. Ασαντ την Πέμπτη αλλά έλαβε την απάντηση ότι ο Σύρος ηγέτης δεν «ήταν διαθέσιμος»..

Σημειώνεται ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ από το Μάρτιο, όταν και ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στη Συρία, που μέχρι σήμερα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.100 ανθρώπους, σύμφωνα με εγχώριες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο μήνα ο γ.γ. των Ηνωμένων ΕΘνών είχε πει πως σε επικοινωνία τους ο κ. Ασαντ τον είχε ρωτήσει: «Γιατί συνεχίζετε να μου τηλεφωνείτε;». Σε μια από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ο Σύρος πρόεδρος είχε υποσχεθεί να επιτρέψει σε μια ομάδα ερευνητών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ να εισέλθουν στη Συρία, ωστόσο η ομάδα αυτή δεν έχει ακόμη λάβει άδεια να μεταβεί στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία μιλώντας περί «βίαιης καταστολής» και εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία «για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες συνεχίζονται, για τις πληροφορίες περί θάνατων παιδιών από βασανιστήρια, περί χρήσης πραγματικών πυρών και περί βομβαρδισμών» με βαρέα όπλα εναντίον διαδηλωτών.

Την Παρασκευή διπλωμάτες από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν εκ νέου στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το σχέδιο απόφασης για τη Συρία. Το σχέδιο μπορεί να μην περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, καταδικάζει ωστόσο την καταστολή των διαδηλώσεων, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ενδεχομένως διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες στη χθεσινή συνάντηση, δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη.

Ως τώρα εννέα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ψηφίσουν το σχέδιο απόφασης το οποίο έχουν συντάξει η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση Ρωσία και Κίνα απορρίπτουν κάθε συζήτηση για τη Συρία και έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν για να αποτρέψουν την έγκριση της απόφασης. Ο Λίβανος, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική έχουν εκφράσει επίσης επιφυλάξεις σχετικά με το κείμενο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το σχέδιο απόφασης ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, κάνοντας λόγο για «εξωφρενική χρήση βίας» από τις αρχές της χώρας. Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο υπό κατάθεση σχέδιο απόφασης των δυτικών κυβερνήσεων για τη Συρία.

«Η συριακή κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα επικίνδυνο δρόμο», σημειώνεται σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, με το οποίο ζητείται να «τερματιστεί αμέσως» η βία: «Η βία και οι θηριωδίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν που υπογράφει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χρήση των ένοπλων δυνάμεων για την καταστολή των διαδηλωτών και εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για τις εξελίξεις στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ασαντ προειδοποίησε σε επιστολή της προς τον γ.γ. ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας το μόνο που θα επιτύχει, θα είναι να ενισχύσει «εξτρεμιστές και τρομοκράτες».

«Είναι σημαντικό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δε θα πρέπει να επέμβει σε εσωτερικά ζητήματα της Συρίας, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ στην επιστολή, η οποία περιήλθε την Παρασκευή στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. «Είμαστε βέβαιοι», αναφέρει, «ότι η όποια απόφαση υιοθετηθεί από αυτό το σώμα υπό οποιοδήποτε τίτλο θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση και θα στείλει ένα μήνυμα στους εξτρεμιστές και τους τρομοκράτες ότι η εσκεμμένη καταστροφή που προκαλούν έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο Μουάλεμ υποστηρίζει ότι «έχουν ανακαλυφθεί οπλοστάσια και πυρομαχικά σε διάφορες περιοχές, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει ξεπεράσει την απλή διατύπωση αιτημάτων και έχει εξελιχθεί σε επίθεση εναντίον της ασφάλειας, της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας που ενορχηστρώνεται από το εξωτερικό», ενώ γίνεται λόγος για «συμμορίες εξτρεμιστών και τρομοκρατών» που «κάνουν στάχτη» δημόσια κτήρια και υποδομές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες χώρες έχουν «εσφαλμένες πληροφορίες» για το τι συμβαίνει στη Συρία και αγνοούν τόσο τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η Δαμασκός, όσο και τα εγκλήματα που διαπράττουν «ένοπλες συμμορίες».

Την Παρασκευή, συριακά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ με πολυβόλα για να διαλύσουν διαδήλωση στην πόλη Μάαρετ Αλ Νούμαν, όπου νωρίτερα είχαν αναφερθεί πέντε θάνατοι ανθρώπων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ, σύμφωνα με οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο εναέρια μέσα για την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή