Κλίντον: Η Αφρική πρέπει να προφυλαχθεί από μια «νέα αποκιοκρατία»

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 17:27
A- A A+

Τη θέση ότι η Αφρική πρέπει να προφυλαχθεί από μια «νέα αποικιοκρατία» διατύπωσε η Χίλαρι Κλίντον από τη Ζάμπια, την ώρα που η Κίνα επεκτείνει τους δεσμούς της στην ήπειρο.

Οπως είπε, πρέπει αντίθετα να επικεντρωθεί σε εταίρους που μπορούν να τη βοηθήσουν στη δημιουργία παραγωγικών ικανοτήτων.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη Λουζάκα της Ζάμπιας, πρώτο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας της στην αφρικανική ήπειρο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όταν οι άνθρωποι έρχονται στην Αφρική για να κάνουν επενδύσεις, θέλουμε να τα πάνε καλά, αλλά θέλουμε και να κάνουν καλό». «Δεν θέλουμε να υπονομεύσουν την καλή διακυβέρνηση στην Αφρική», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ επενδύουν στους λαούς, όχι μόνον στις ελίτ», είπε χαρακτηριστικά. Χθες η Κλίντον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας στην Αφρική, όπως και για την πολιτική βοήθειας της μεγάλης ασιατικής δύναμης.

Ειδικότερα χθες είπε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν για τα προγράμματα βοήθειας και τις πρακτικές επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική που δεν σέβονται πάντα τους κανόνες διαφάνειας και καλής διακυβέρνησης που είναι εν γένει αποδεκτοί στον κόσμο».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή