Ιορδανία: Δέσμευση Αμπντάλα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 10:07

A- A A+

Τη δέσμευσή του για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε χθες ο μονάρχης Αμπντάλα της Ιορδανίας, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι πιέσεις που ασκούν ακτιβιστές διαδηλώνοντας στους δρόμους συνιστούν συνταγή για την επικράτηση χάους.

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στην επέτειο των 12 ετών αφότου ανέλαβε την εξουσία και των 90 ετών από την δημιουργία του βασιλείου, ο Αμπντάλα ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του νέου εκλογικού νόμου που εισηγήθηκε η διορισμένη από την κυβέρνηση Εθνική Επιτροπή Διαλόγου και προβλέπει η κυβέρνηση να αναδεικνύεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι να διορίζεται από τον ίδιο.

«Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα εξασφαλίσουν ένα σύγχρονο εκλογικό νόμο που θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός κοινοβουλίου αντιπροσωπευτικού για όλους τους ιορδανούς», είπε.

Η αντιπολίτευση, ισχυρότερη παράταξη της οποίας θεωρείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, εξέφρασε απογοήτευση για την περιορισμένη φύση των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η επιτροπή - από την οποία οι ισλαμιστές απείχαν. Η επιτροπή διορίστηκε μετά από τις διαδηλώσεις νωρίτερα εφέτος στις οποίες διατυπώθηκε το αίτημα να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Οι προτάσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δεν πλήττουν το υπάρχον σύστημα υπο-αντιπροσώπευσης των πόλεων της Ιορδανίας, στις οποίες κατοικούν κυρίως παλαιστίνιοι, και κυριαρχίας των επαρχιών και των φυλών.

Η χασεμιτική μοναρχία θεωρείται ως μια δύναμη επιδιαιτησίας και ενωτικός παράγοντας ανάμεσα στις αντίπαλες φυλές στην Ιορδανία αλλά και τους ντόπιους και τους παλαιστίνιους.

Ο Αμπντάλα, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως μεταρρυθμιστής αφότου αναδείχθηκε στο θρόνο το 1999, δήλωσε ότι «καθώς βλέπουμε τις αλλαγές στην περιφέρεια, πρέπει να διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες δημοκρατικές αλλαγές από την μια και τους κινδύνους του χάους και της εξέγερσης από την άλλη».

«Το μεταρρυθμιστικό μας όραμα θα γίνει πράξη μέσω ταχέων μεταρρυθμίσεων που ανταποκρίνονται στους πόθους του λαού μας. . . μακριά από την καταφυγή στους δρόμους και την απουσία λογικής», υποστήριξε. «Θέλουμε ένα κράτος δημοκρατίας, πλουραλισμού και συμμετοχής.»

Στο βασίλειο οι διαδηλώσεις δεν κλιμακώθηκαν σε ταραχές, όπως συνέβη σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου από τον Ιανουάριο, οδηγώντας στην ανατροπή των κυβερνήσεων της Τυνησίας και της Αιγύπτου και σε συγκρούσεις στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Ο Αμπντάλα αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ, λέγοντας πως «θέλουμε μέσα ενημέρωσης που να μεταφέρουν το μήνυμα της ελευθερίας και της μεταρρύθμισης, να προβάλλουν τα επιτεύγματα της χώρας μας και να προστατεύουν την εθνική ενότητα και τις σχέσεις ανάμεσα στους ιορδανούς».

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν αποκαλύψει αρκετά εγχώρια σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ έδωσαν μεγάλη έμφαση στην υπόθεση ενός καταδικασμένου μεγιστάνα στον οποίο επιτράπηκε να πάει για νοσηλεία στις ΗΠΑ, αλλά εντοπίστηκε να δειπνεί σε εστιατόριο του Λονδίνου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή