Εδειχνε πιο χαρούμενη και πιο χαλαρή. Διόλου περίεργο: είχε μόλις τιμηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, παρευρισκόταν σε ένα δείπνο προς τιμήν της και το κυριότερο ήταν μακριά από τη Γερμανία, όπου αντιμετωπίζει τελευταία πολλά προβλήματα.
Οπως γράφει ο Κουέντιν Πιλ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η Αγγελα Μέρκελ δέχεται ισχυρές πιέσεις στη χώρα της. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της έχει υποστεί αρκετές ήττες, σε σημείο που πολλοί να εκτιμούν ότι δεν θα αντέξει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Κριτική δέχεται όμως και από τους ευρωπαίους εταίρους της, που την κατηγορούν ότι σε μια σειρά από ζητήματα -από την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη μέχρι την πυρηνική ενέργεια- ακολουθεί μια εσωστρεφή πολιτική εις βάρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Στο ΝΑΤΟ, όπου η Γερμανία θεωρείται συνήθως ως ο πιο πιστός σύμμαχος, η απόφασή της να μη λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση εναντίον του Καντάφι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Οι στιγμές χαλάρωσης στην Ουάσινγκτον δεν κράτησαν πολύ. Μόλις η Μέρκελ επέστρεψε στη Γερμανία, ξεκίνησε μια εκστρατεία να πείσει τόσο τους αντάρτες του κόμματός της όσο και τους «σκληρούς» των Ελευθέρων Δημοκρατών να υπερψηφίσουν το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Και την Πέμπτη χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις στην Μπούντεσταγκ για τη στροφή 180 μοιρών που έκανε η κυβέρνησή της στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Και πάλι, οι περισσότερες αντιδράσεις για την απόφαση να κλείσουν όλα τα εργοστάσια μέχρι το 2022 δεν προέρχονταν από την αντιπολίτευση, αλλά από το κόμμα της.
Και σαν να μην έφταναν αυτά τα δύο μέτωπα, η Μέρκελ έπρεπε να πείσει τους συμπατριώτες της ότι φέρθηκε με υπεύθυνο τρόπο στο ζήτημα της πρόσφατης διατροφικής κρίσης. Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι έξαλλη με τη γερμανική κυβέρνηση μετά την ενοχοποίηση των αγγουριών της για την κρίση του E.coli. Αυτό επέτεινε την αίσθηση ότι η Γερμανία είναι κλειδωμένη σε ένα δικό της κόσμο και δεν επικοινωνεί με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Η εντύπωση αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Βερολίνο. Σε ομιλία που εκφώνησε την Παρασκευή στην Μπούντεσταγκ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η Γερμανία οφείλει την ειρήνη, την ευημερία και την ενοποίησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τόνισε, έχει την υποχρέωση να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την αντιμετώπιση της αναταραχής στην ευρωζώνη.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, απάντησε ότι η Μέρκελ μίλησε πολύ για το κόστος της σταθερότητας της ευρωζώνης και ελάχιστα για τα οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτήν.
«Η Γερμανία έχει την τάση να αποφεύγει τους κινδύνους», επισημαίνει η καθηγήτρια Ρενάτε Κέχερ από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Allensbach. «Δεν είναι τόσο μια συνειδητή απόφαση να προχωρεί μόνη της όσο μια προσέγγιση του τύπου "αν προχωρήσουμε μόνοι, πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες"».
Ας πάρουμε την κρίση στην ευρωζώνη. Από τότε που ξέσπασε το ελληνικό δράμα, στα τέλη του 2009, γερμανοί πολιτικοί επέμειναν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει μια δεξαμενή όπου οι προσεκτικές χώρες του Βορρά ενισχύουν τις απρόσεκτες του Νότου. Οι πολιτικοί αυτοί έλεγαν από τότε ότι πρέπει στην επίλυση της κρίσης να λάβουν μέρος και ιδιώτες επενδυτές. «Αυτό ταιριάζει με τη γερμανική ιδέα για δίκαιο μοίρασμα του βάρους», λέει ο Αντρέας Μπις από το πανεπιστήμιο Γκέτινγκεν. «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, το κόστος για τη Γερμανία θα είναι τεράστιο. Αλλά δικαιοσύνη σημαίνει να μοιραστούμε το κόστος».
Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ