Βουλή: Αντιπαράθεση για τη λίστα φαρμάκων

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 19:05

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας (στη φωτογραφία) και των εκπροσώπων της ΝΔ σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην εισαχθεί στην Ολομέλεια, χωρίς συζήτηση, η τροπολογία για τη λίστα φαρμάκων.

A- A A+

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και των εκπροσώπων της ΝΔ σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην εισαχθεί στην Ολομέλεια, χωρίς συζήτηση, η τροπολογία για τη λίστα φαρμάκων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, επιτέθηκε στον υπουργό Υγείας για την καθυστέρηση κατάστρωσης της λίστας, αλλά και τη διαδικασία εισαγωγής της, υπό μορφήν τροπολογίας, διακρίνοντας «υποχώρηση στις αξιώσεις των αλλοδαπών φαρμακοβιομηχάνων».

Ο κ. Σαλμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ στην αρχή έδειξε πως επιθυμούσε τη νομοθέτηση της λίστας, τώρα αλλάζει, για τρίτη φορά, τα κριτήρια εισαγωγής των σκευασμάτων, «κερδίζοντας χρόνο και πιστεύοντας ότι θα αποχωρήσει ο υπουργός και δεν θα ενοχλήσει τη φαρμακοβιομηχανία».

«Εγώ μπορεί να αποσυρθώ. Η τροπολογία, όμως, αυτή δεν γίνεται να αποσυρθεί», απάντησε ο κ. Λοβέρδος.

Διευκρίνισε πως η οδός της τροπολογίας εξασφαλίζει στη λίστα φαρμάκων άμεση εφαρμογή, με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση, για τα ασφαλιστικά ταμεία, ποσού που αγγίζει τα 620 εκατ. ευρώ.

«Σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία και τα οικονομικά οφέλη των ταμείων είναι λιγότερα από αυτά που θα προέκυπταν από την εφαρμογή των μέχρι σήμερα ισχυόντων, τότε τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη (...). Δίνετε έμφαση στην τιμολόγηση και γελοιοποιείστε, όταν έρχονται οι εμπλεκόμενοι και συνομιλούν στο υπουργείο με κάποιον κ. Μανία, που έχει μικρή εταιρεία και βγάζει τις τιμές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΝΔ.

«Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν δικαιούται να μας κάνει και τον έξυπνο», απάντησε ο υπουργός Υγείας, εγκαλώντας τον κ. Σαλμά πως «η ουσία της επιχειρηματολογίας του περί της εσπευσμένης κατάθεσης τροπολογίας, είναι να διατηρηθούν για κάποιους μήνες ακόμη τα υπερκέρδη των όσων παράγουν και διανέμουν φάρμακο στην Ελλάδα».

«Ας δούμε και το ενδεχόμενο προανακριτικής Επιτροπής για την περίοδο 2004-2011. Να δούμε τι έχει γίνει αυτό τον καιρό», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, για να σημειώσει αργότερα ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος: «Εμείς είμαστε εδώ, να δούμε και το 2000 και το 2004. Να ξέρετε, όμως, πως το υπουργείο Υγείας δεν έχει σχέση με την κοστολόγηση των φαρμάκων. Αλλού ήσαν τα κέντρα».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος, σε αντίθεση με τον εισηγητή του κόμματος, υποβάθμισε την σημασία της λίστας, λέγοντας πως το κόμμα του προέβη σε κατάργησή της, επειδή δεν προσέφερε τίποτα. Και σήμερα - υποστήριξε - τα ταμεία δεν θα κερδίσουν τίποτα.

«Ελάσσονα αποτελέσματα θα έχουμε, αλλά την παλεύουμε», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Για «ανούσιο δικομματικό καυγά» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

«Βαρεθήκαμε, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον και να βγαίνουμε έξω να μας πυροβολεί ο ελληνικός λαός», υποστήριξε η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο θα έπρεπε να περιμένει λίγες μέρες να συζητηθεί η τροπολογία στην υπό σύσταση υποεπιτροπή της Βουλής για το Φάρμακο.

Κατά της συζήτησης των ρυθμίσεων «με διαδικασίες fast track» τάχθηκε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή