Την έξοδο του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου της 4ης γενιάς «Γιούρι Νταλγκαρούκι» στα ύδατα του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού ανακοίνωσε η Μόσχα, με σκοπό την προετοιμασία της πρώτης εφετινής δοκιμαστικής βολής του βαλλιστικού πυραύλου «Μπουλαβά».
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, η σχεδιαζόμενη εκτόξευση του «Μπουλαβά», στον οποίον μπορούν να τοποθετηθούν πολλαπλές κεφαλές με πυρηνική γόμωση, θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί από το υποβρύχιο «Νταλγκαρούκι» και προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου. Έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά 14 εκτοξεύσεις των τελευταίας τεχνολογίας ρωσικών πυραύλων, όλες από το υποβρύχιο προηγούμενης γενιάς «Ντμίτρι Ντανσκόι», εκ των οποίων μόνον επτά κρίθηκαν επιτυχείς.
Τα στρατηγικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, όπως το «Νταλγκαρούκι», σχεδιάζεται από το 2018 να γίνουν μόνιμη βάση των θαλάσσιων πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ο εξοπλισμός τους με τους πυραύλους «Μπουλαβά», που έχουν ακτίνα δράσης 8.000 χλμ και μπορούν να φέρουν έως και δέκα συμβατικές ή πυρηνικές πολλαπλές αποσπώμενες κεφαλές αυτόνομης πτήσης και διασποράς, θεωρείται μια από τις ρωσικές απαντήσεις στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.
Στις διαμαρτυρίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την είσοδο του αμερικανικού καταδρομικού Monterey στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία χαρακτηρίστηκε κίνηση απειλητική για τη ρωσική ασφάλεια και προωθητική της αντιπυραυλικής ασπίδας, απάντησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Ντικουσάροφ.
Τα ουκρανο-αμερικανικά ναυτικά γυμνάσια Sea Breeze, που εξελίσσονται αυτήν την περίοδο στη Μαύρη Θάλασσα στις ακτές της Οδησσού, «δεν μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε απειλή στους γείτονες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», είπε ο κ. Ντικουσάροφ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει προσκαλέσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σ' αυτά, έτσι ώστε «να ξεπεραστούν τα στερεότυπα του ψυχρού πολέμου». Οι ασκήσεις Sea Breeze άρχισαν στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 18 του μηνός με τη συμμετοχή περισσότερων από δέκα χωρών, που δραστηριοποιούνται στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» μαζί με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Αναλυτές, όπως η Τατιάνα Παρχάλινα, δ/ντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκής Ασφάλειας της Μόσχας, εκτιμούν ως υπερβολικές τις αντιδράσεις της Μόσχας, καθώς το Κίεβο έχει επιλέξει την ενεργότερη συμμετοχή του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και η Ρωσία μοιάζει να συμπεριφέρεται ως ενήλικας, που ρωτά ένα παιδί «ποιον αγαπάς περισσότερο, τη μαμά ή τον μπαμπά;».
Νωρίτερα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου του, Μαρκ Τόνερ, είχε χαρακτηρίσει τις ασκήσεις εκδήλωση της στενής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Μόσχας να έχει διαφορετική άποψη και να εκφράζει επιφυλάξεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ