Χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά από τη Βουλή

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 12:00
UPD:16:01

A- A A+

Xιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί μπροστά από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα κατά των βουλευτών, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Αγανακτισμένοι» βρίσκονται επίσης περιμετρικά του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου.

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν και πέταξαν μπουκάλια και αυγά κατά του αυτοκινήτου του Πρωθυπουργού επί της Β. Γεωργίου, ενώ εμπόδισαν βουλευτές να φτάσουν στη Βουλή.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κλέφτες - κλέφτες», ενώ έχουν αναρτήσει και πανό ένα από τα οποία γράφει: «Η Βουλή τους θα γίνει φυλακή τους».

Ένταση επικράτησε και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όταν συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα και εκτοξεύοντας αντικείμενα, προσπάθησαν να ρίξουν τους μεταλλικούς φράχτες, που έχουν στηθεί μπροστά από την είσοδο της Βουλής. Με τη χρήση κροτίδων και χημικών οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος.

Διαπληκτισμοί σημειώθηκαν παράλληλα και ανάμεσα σε «αγανακτισμένους πολίτες» και άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί και δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν την ίδια ώρα σε πλήρη ετοιμότητα. Πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται εντός του προαύλιου χώρου του κοινοβουλίου. Κλειστός είναι ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός».

Γεμάτη είναι η πλατεία Συντάγματος από τους Αγανακτισμένους, οι οποίοι εξακολουθούν να καταφθάνουν, ενώ δυναμική είναι και η παρουσία του ΠΑΜΕ, το οποίο πραγματοποίησε νωρίτερα πορεία προς τη Βουλή.

Νωρίτερα, στο Σύνταγμα κατέληξε η ογκώδης πορεία που πραγματοποίησε ξεχωριστά το ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας, αλλά και η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία ενώθηκε με τη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων.

«Ο αγώνας εναντίον του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα συνεχιστεί μέχρι την τελική απόκρουσή του», τόνισε από το Πεδίον του Αρεως, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος. Οπως είπε, «οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του μεσοπρόθεσμου και έως την ψήφισή του».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε όλους αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα και τους πολίτες να αρπάξουν και το δημόσιο πλούτο και να καταστρέψουν τη χώρα», διαμήνυσε από την πλευρά του με αφορμή τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης.

«Επιτέλους να πληρώσουν οι ένοχοι, οι φοροκλέπτες, οι έχοντες και οι κατέχοντες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι «αρνούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης του χρέους και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργία είναι εντυπωσιακή και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις ΔΕΚΟ, έφτασε το 100%.

Θεσσαλονίκη: Ειρηνικές και ογκώδεις οι απεργιακές πορείες

Ειρηνικές και μεγάλες σε όγκο και παλμοί ήταν οι δύο βασικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείας στη Θεσσαλονίκη, παρά την καταρρακτώδη βροχή, στο πλαίσιο της 24ωρη πανελλαδικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η απόσυρση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

Το κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) δόθηκε στις 10.30 το πρωί μπροστά στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, ενώ την ίδια ώρα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) έδινε το δικό του ραντεβού μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Πρώτη χρονικά έφτασε στο χώρο του πρώην υπουργείου η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου οι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες και πανό, περικύκλωσαν το κτίριο, παραμένοντας στο σημείο για αρκετά λεπτά, πριν διαλυθούν ειρηνικά.

Λίγο αργότερα, έφτασε στο σημείο και η πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, στην οποία ενσωματώθηκε και το μπλοκ του κινήματος των «Αγανακτισμένων» της πλατείας Λευκού Πύργου, που έδωσε ξεχωριστό «χρώμα» στην κινητοποίηση. Την ώρα άφιξης της συγκεκριμένης πορείας, η βροχόπτωση δυνάμωσε, γεγονός που υποχρέωσε αρκετούς συμμετέχοντες να απομακρυνθούν από την περιοχή ή να καλυφθούν κάτω από υπόστεγα.

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων κλειστοί έμειναν κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, ενώ η καταιγίδα που ξέσπασε ενέτεινε τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης.

Πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα

Πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην Πάτρα ένταση σημειώθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Όλγας. Ειδικότερα, υπήρξαν αποδοκιμασίες κατά της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενώ πολίτες που συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στην πλατεία Γεωργίου θέλησαν να μπουν επικεφαλής της πορείας.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Τριών Συμμάχων και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, συμμετείχαν εκατοντάδες Τρικαλινοί στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες προς διαφορετικά σημεία. Οι συμμετέχοντες στην πορεία του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Τρικάλων και οι διαδηλωτές του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων προς το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη.

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν και στην Κέρκυρα.

Στις 12 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές έφθασαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες, είχαν αποκλείσει με πανό τις εισόδους του δημαρχιακού μεγάρου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή