Συνάντηση Σύρου απεσταλμένου με τον Τούρκο πρωθυπουργό

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 15:09
UPD:16:55
A- A A+

Aπεσταλμένος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε το συριακό καθεστώς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει αμέσως την καταπίεση.

«Ο Χάσαν Τουρκμάνι, ο ειδικός απεσταλμένος του Σύρου προέδρου, θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον κ. Ερντογάν για να μιλήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Η άφιξη του απεσταλμένου πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, δύο γειτονικές χώρες οι καλές σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται από τις εξεγέρσεις και τη βίαιη καταστολή τους στη Συρία.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει συρροή Σύρων προσφύγων, οι οποίοι συνέχισαν σήμερα να συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στα σύνορα, παρά τις εκκλήσεις της συριακής κυβέρνησης προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε σήμερα ότι το συριακό υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τους πολίτες της βορειοδυτικής πόλης Τζισρ αλ-Σούγουρ «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Τις τελευταίες ημέρες έχουν διασχίσει τα σύνορα προς την Τουρκία περισσότεροι από 8.500 Σύροι.

Πάντως, το συριακό καθεστώς αναφέρει ότι η ζωή στην Τζισρ αλ-Σούγουρ έχει αρχίσει να επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, αν και στρατιωτικές μονάδες συνεχίζουν να καταδιώκουν «υπολείμματα ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων» στους λόφους γύρω από την πόλη.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι ετομάζουν «περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση» για την επαναφορά τςη τάξης στην πόλη Μααράτ αλ-Νουμάν, 40 χλμ. νοτιοανατολικά της Τζισρ αλ-Σουγούρ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε «νέος κοινός τάφος» στην πόλη.

Η τηλεόραση διευκρίνισε πως ο κοινός τάφος περιέχει πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν «από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες στην (πόλη) Τζισρ αλ-Σούγουρ».

Στις 6 Ιουνίου οι αρχές είχαν υποστηρίξει πως 120 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Τζισρ αλ-Σούγουρ από «ένοπλες ομάδες». Όμως αντιπολιτευόμενοι, αυτόπτες μάρτυρες και λιποτάκτες αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή και υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταρσίας που σημειώθηκε στο αρχηγείο της Ασφάλειας.

Στη Γενεύη, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας με εκτελέσεις, μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια, επικαλούμενο εκτεταμένες καταγγελίες που έχει δεχθεί.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ολόκληρες πόλεις πολιορκήθηκαν, ανάμεσα στις οποίες η Ντεράα, όπου οι άμαχοι εμποδίστηκαν να διαφύγουν ενώ εμποδίστηκε επίσης η πρόσβαση πολλών πολιτών, ιδιαίτερα των τραυματιών, σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί, πολλοί από τους οποίους ήταν άοπλοι πολίτες, και μέχρι 10.000 έχουν τεθεί υπό κράτηση αφότου άρχισε η καταστολή από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, επαναλαμβάνοντας τους αριθμούς που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα.

Σε αναφορά του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το γραφείο της Πιλάι αναφέρει πως έχει δεχθεί πολυάριθμες κατηγορίες για παραβιάσεις από συριακές δυνάμεις, όπως «υπερβολική χρήση βίας στην καταστολή διαδηλωτών, αυθαίρετες συλλήψεις, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια» και καταστολή των ελευθεριών του συνέρχεσθαι και της έκφρασης.

«Οι πιο φοβερές αναφορές αφορούν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον άοπλων πολιτών, ακόμη και από ελεύθερους σκοπευτές που παίρνουν θέσεις σε στέγες δημόσιων κτιρίων, και την ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», προστίθεται στην αναφορά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή