Προσφυγή Αμερικανών βουλευτών για τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 19:29
A- A A+

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αμερικανική στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Ο δημοκρατικός Ντένις Κουσίνιτς και ο ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Ουόλτερ Τζόουνς δήλωσαν ότι θα πάνε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου θα καταθέσουν την προσφυγή τους προτού απευθυνθούν στα μέσα ενημέρωσης.

Τα δύο αυτά μέλη του Κογκρέσου επικρίνουν εδώ και πολλές εβδομάδες την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την κυβέρνηση Ομπάμα τον Μάρτιο κατά του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη, χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Κογκρέσο.

Αυτά στηρίζονται στην προσφυγή τους σε νόμο του 1973 "περί εξουσιών πολέμου", ο οποίος υπάρχει για να περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες στην έναρξη πολέμων, τον οποίο δεν σεβάστηκε ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως και άλλοι πρόεδροι πριν από αυτόν. Ο νόμος ορίζει ότι χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, θα πρέπει να υπάρξει αποχώρηση έπειτα από 60 ημέρες και μια επιχείρηση να έχει ολοκληρωθεί έπειτα από 90 ημέρες. Το τελευταίο αυτό όριο εξαντλείται την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα, απαντώντας σε προειδοποιήσεις του αρχηγού του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας, ναυάρχου Μαρκ Στάνχοουπ, ότι ο βρετανικός στρατός έχει τα μέσα για να συνεχίσει την αποστολή του στη Λιβύη "για όσο καιρό χρειαστεί".

"Συνάντησα χθες το ναύαρχο και συμφωνούμε στο γεγονός ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την αποστολή για όσο καιρό χρειαστεί", δήλωσε ο Κάμερον ενώπιον των βουλευτών στο Λονδίνο.

"Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας. Έχουμε το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο (μαζί μας). Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας", σημείωσε ο Κάμερον.

"Οι πιέσεις αυξάνονται, στρατιωτικά, διπλωματικά, πολιτικά. (Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ) Καντάφι δεν έχει πολύ καιρό μπροστά του", κατέληξε.

Ο ναύαρχος Στάνχοουπ έκρινε προχθές ότι η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της αν η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη διαρκέσει περισσότερους από έξι μήνες, εκφράζοντας επίσης τη λύπη του που η χώρα του δεν διαθέτει πλέον κανένα επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο.

"Για πόσο καιρό θα μπορέσουμε να παραμείνουμε στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα στη Λιβύη", διερωτήθηκε ο ναύαρχος.

Στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας, το μόνο πλήρως επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο, το HMS Ark Royal, επέστρεψε οριστικά στη βάση του το Δεκέμβριο, αφήνοντας τη Βρετανία χωρίς αεροπλανοφόρο από το οποίο να μπορούν να απογειωθούν καταδιωκτικά για τα ερχόμενα δέκα χρόνια.

Την ίδια στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Μαργκέλοφ δήλωσε ότι θα αναχωρήσει σήμερα για την Τρίπολη, όπου θα έχει συνομιλίες με μέλη της λιβυκής ηγεσίας, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μαργκέλοφ ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Αφρική σημείωσε ότι η αποστολή του γίνεται "στο πλαίσιο των οδηγιών που δόθηκαν από το ρώσο πρόεδρο", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Ο Μαργκέλοφ προσέθεσε ότι προτίθεται να συναντηθεί αύριο με τον λίβυο πρωθυπουργό Μπαγντάντι Μαχμούντι, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντελάτι αλ Ομπέιντι και άλλα μέλη της λιβυκής ηγεσίας.

Επίσης σημείωσε, όπως μετέδωσε το Ria Novosti, ότι είναι "έτοιμος για όλες τις συναντήσεις κι όλες τις εκπλήξεις".

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή