Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες την Τρίπολη, ενώ καπνός ήταν ορατός πάνω από το κτηριακό συγκρότημα του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, που έχει αποτελέσει πρόσφατα στόχο αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί κατήγαγαν νέα νίκη αργά χθες Τετάρτη στη δυτική Λιβύη θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τρεις περιοχές καθ' οδόν προς την Τρίπολη, την ώρα που μια επιδρομή του ΝΑΤΟ νοτίως της πρωτεύουσας προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων, σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση.
Οι στρατιωτικές αυτές εξελίξεις σημειώθηκαν την παραμονή της επίσκεψης στην Τρίπολη του απεσταλμένου του Κρεμλίνου Μιχαήλ Μαργκέλοφ ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλα μέλη της κυβέρνησης, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις επαφές με τους αντικαθεστωτικούς στο προπύργιό τους τη Βεγγάζη. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1995118
Στη δυτική Λιβύη οι αντάρτες κατέλαβαν τις κωμοπόλεις Ζάουιτ αλ Μπάγκουλ, αλ Λαουάνια και Γάνιμα στο δρόμο που οδηγεί στη Γέφρεν, την πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες, 80 χλμ. από την Τρίπολη. Την προηγουμένη είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους αλ Ραγιάινα, μερικά χιλιόμετρα από τη Ζάουιτ αλ-Μπάγκουλ.
Εκτός από τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, οι αντικαθεστωτικοί είχαν μια διπλωματική επιτυχία με την αναγνώριση από μια 15η χώρα, τον Παναμά, του πολιτικού τους οργάνου, του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο βρετανικός στρατός έχει τα μέσα να συνεχίσει την αποστολή του στη Λιβύη «όσο θα χρειαστεί».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησαν να εντείνουν τις πιέσεις επί του συνταγματάρχη Καντάφι.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο και τόνισαν ότι το «ΝΑΤΟ μείωσε σημαντικά τις στρατιωτικές ικανότητες του Καντάφι» ενώ «δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις μέχρι ο λιβυκός λαός μπορέσει ελεύθερα να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης που εστάλη στο Κογκρέσο, οι στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 715 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.
Η έκθεση εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Συγκριτικά οι ΗΠΑ δαπανούν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.