Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να συνεχιστεί η συμμετοχή των ΗΠΑ στις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση που υπέβαλε ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο, μετά την προειδοποίηση των Ρεπουμπλικάνων για παραβίαση του νόμου από τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Ο πρόεδρος ενήργησε σύμφωνα με το "Νόμο για τις εξουσίες πολέμου" που εκπονήθηκε για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών για την κήρυξη πολέμο»υ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Η έκθεση των 32 σελίδων που υπεβλήθη στο Κογκρέσο αναδεικνύει την «επιτυχία» της αποστολής για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Η έκθεση συντάχθηκε αφότου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με την πιθανή συνέχιση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη χωρίς άδεια από το Κογκρέσο.
Ο κ. Μπένερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο ζητώντας του να εξηγήσει λεπτομερώς γιατί δεν ζήτησε το πράσινο φως από το Κογκρέσο πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, το Μάρτιο, όπως το προβλέπει ο νόμος του 1973 για τις «εξουσίες πολέμου».
Σύμφωνα με την έκθεση, «οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι διαφορετικής φύσης από το είδος των “εχθρικών πράξεων” στις οποίες αναφέρεται η πρόβλεψη του νόμου για λήξη μετά τις 60 ημέρες».
Η κυβέρνηση Ομπάμα τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε εκτεταμένες συγκρούσεις στη Λιβύη ή «ενεργή ανταλλαγή πυρών με εχθρικές δυνάμεις» που να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτών, αλλά ο ρόλος τους περιορίζεται στην αρωγή του ανεφοδιασμού νατοϊκών αεροσκαφών και τη συλλογή πληροφοριών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, το Κογκρέσο είναι αυτό που έχει την εξουσία να κηρύξει πόλεμο. Αν ο πρόεδρος διατάξει τον αμερικανικό στρατό να εμπλακεί σε επιχειρήσεις χωρίς τη ρητή κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο, ο «Νόμο για τις εξουσίες πολέμου» προβλέπει ότι πρέπει να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου εντός 60 ή το πολύ 90 ημερών. Η τελευταία αυτή διορία εκπνέει την Κυριακή.