Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011 10:09
A- A A+

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Ζλιτάν της δυτικής Λιβύης, καθώς οι εξεγερμένοι προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Η κατάληψή της Ζλιτάν θα προωθούσε σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική των ανταρτών για αποκοπή των πρωτεύουσας απ΄όλες τις πλευρές.

«Είχαμε μια στρατηγική να τελειώσουμε τα πάντα σήμερα, αλλά ορισμένοι από τους μαχητές νομίζουν ότι είναι ένα παιχνίδι. Πυροβόλησαν όταν υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να πυροβολήσουν», δήλωσε στο Reuters ένας διοικητής μονάδας των εξεγερμένων που αποκαλείται Μοχάμεντ Aλι .

Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς στην Τρίπολη την Παρασκευή, με έξι εκρήξεις να στέλνουν στήλες μαύρου καπνού στον ουρανό.

Η προώθηση των ανταρτών προς την Τρίπολη είναι αργή και εβδομάδες επιδρομών του ΝΑΤΟ που πλήττουν συγκροτήματα του Καντάφι και άλλους στόχους δεν έχουν καταφέρει να τερματίσουν τη 41χρονη διακυβέρνησή του.

Οι εξεγερμένοι αγωνίζονται σε άλλα δύο μέτωπα: στα ανατολικά, γύρω από την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα και στα Δυτικά Όρη, νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος πρωθυπουργός Μπαγκντάντι Μαχμούντι επιβεβαίωσε την Παρασκευή το βράδυ τις επαφές ανάμεσα στο λιβυκό καθεστώς και τους εξεγερμένους, οι οποίες είχαν διαψευστεί νωρίτερα από την εξέγερση.

«Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε όλους και είμαστε σε επαφή με όλα τα μέρη», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ «εισήλθε τις τελευταίες 72 ώρες σε ένα νέο στάδιο της επίθεσής του κατά της χώρας στοχεύοντας απευθείας πολιτικές εγκαταστάσεις», κυρίως ένα ξενοδοχείο που βομβαρδίστηκε την Πέμπτη και ένα πανεπιστήμιο που τέθηκε στο στόχαστρο την Παρασκευή στην Τρίπολη.

Ζήτησε μάλιστα επείγουσα σύνοδο του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει «τα εγκλήματα που διέπραξε το ΝΑΤΟ κατά των αμάχων στη Λιβύη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή