Δεύτερη ημέρα συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Βουλή
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 14:49
UPD:19:16
A- A A+

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως μέλος της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως η διαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι συνεχής, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει και η χθεσινοβραδινή Έκθεση του Eurogroup όταν μιλά για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Η κυβέρνηση κάνει συνεχή διαπραγμάτευση του Μνημονίου στην πράξη. Κι η απόδειξη είναι ότι το Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής πετύχαμε την επέκταση των χρονικών ορίων αποπληρωμής του δανείου που θα δώσει ανάσα μέχρι το 2015 πολλών δισ. ευρώ και τη μείωση των επιτοκίων που θα μας δώσει 6 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Μόσιαλος και καταλόγισε στην ΝΔ επικοινωνιακούς σκοπούς και θεωρητικολογία όταν μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.

Ο κόσμος, υποστήριξε, θέλει να υλοποιηθεί με αποφασιστικότητα η κυβερνητική πολιτική και να προχωρήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για έναρξη της συζήτησης για την συνταγματική μεταρρύθμιση και το πολιτικό σύστημα. Συγκεκριμένα προσδιόρισε την συζήτηση τους φθινοπωρινούς μήνες, τονίζοντας πως θα είναι ανοιχτή και δημοκρατική με ευρύτατη διαβούλευση ενώ η τελική διαδικασία θα θεσπιστεί μέσα από την Βουλή «έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα δημοψήφισμα χωρίς εκβιαστικά διλήμματα».

Στην ευθύνη που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να εμπνεύσει την ελπίδα στον ελληνικό λαό εστίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. «Ο φόβος είναι το πιο άγριο και αντιπαραγωγικό συναίσθημα που μπορεί να φωλιάσει μέσα σε μια κοινωνία και σε αυτόν τον φόβο πρέπει να βάλει τέλος η κυβέρνηση», επισήμανε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Η μάχη για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή είναι συνεχής», τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «το ζήτημα της συναίνεσης δεν είναι προσχηματικό, ούτε μπορεί να είναι μια έξωθεν επιβαλλόμενη διαδικασία», σημειώνοντας επίσης ότι «η συμφωνία για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και για την προοπτική της χώρας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλους».

Γι' αυτό και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «αντί να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια να αποδεχθούν ότι η συναίνεση είναι αναγκαία σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία τα άλλα κοινοβούλια καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τη χώρα μας».

«Είναι αλήθεια ότι στον ελληνικό λαό υπάρχει αγωνία, φόβος και αγανάκτηση», ανέφερε τέλος η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια για το σχέδιο με το οποίο η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης από την πλευρά του άσκησε σφοδρή κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «συγκαλύπτει, υποθάλπει και στηρίζει τραμπούκους με χυδαίες και ακραίες συμπεριφορές», με αφορμή την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

«Πέρασαν από τη Βουλή μεγάλες προσωπικότητες της Ανανεωτικής Αριστεράς και πάντοτε υπήρχε σεβασμός πέρα από τις πολιτικές μας διαφωνίες. Δεν περίμενα ποτέ ότι από αυτό το χώρο θα υπήρχαν δυνάμεις που θα συγκάλυπταν και υπέθαλπαν κουτσαβάκηδες και περιθωριακά στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι περίπου 15 άτομα, του έστησαν καρτέρι και δεν περιορίστηκαν σε πολιτικά συνθήματα αλλά προχώρησαν σε ένα χυδαίο υβρεολόγιο και απαράδεκτη συμπεριφορά.

«Δυστυχώς έχουν ονοματεπώνυμο και καλύπτονται από την Αριστερά αυτά τα άτομα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τα καταδικάσει, έβγαλε ανακοίνωση στήριξης του τραμπουκισμού» ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν πτοούμαστε από τραμπουκισμούς. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες αυτές συμπεριφορές του συγκεκριμένου χώρου όπως αντιμετώπισαν την 10ετία του '60 τους ακροδεξιούς τραμπούκους της οργάνωσης "Καρφίτσα"».

Ο κ. Σηφουνάκης επιτέθηκε, επίσης, στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τορπίλισε την ειλικρινή προσπάθεια του πρωθυπουργού για συναίνεση και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να παίζει τον τιμητή το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Απαντώντας στον κ. Σηφουνάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για συκοφαντίες και πανικό της κυβέρνησης.

«Κατανοώ τον πανικό της κυβέρνησης, αλλά η τοποθέτηση του κ. Σηφουνάκη ανακαλεί εμφυλιακές μνήμες και ίσως τις ξεπερνά στην αντιπαράθεση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Του επιστρέφω τις συκοφαντίες, σας τις χαρίζω, σας εκφράζουν, δεν είναι δυνατόν κανείς να φτάνει σε αυτό το σημείο απόδοσης κατηγοριών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Μίλησε ακόμη για «κυβερνητικούς βουλευτές που έφτασαν να κατηγορούν συναδέλφους τους για Ιουλιανές τακτικές», προσθέτοντας ότι «ένας-ένας ακολουθεί ολισθηρό δρόμο άλλων εποχών».

«Ορισμένοι ζηλεύουν τη δόξα του κ. Πάγκαλου και ακολουθούν άκρως επικίνδυνους δρόμους που αν δεν ανακοπούν θα οδηγήσουν σε σκοτεινούς δρόμους», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οξεία επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι πορεύεται με την αντιμνημονιακή σημαία προσδοκώντας να γυρίσει η χώρα στο παρελθόν, εξαπέλυσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης.

«Ο κ. Σαμαράς και οι ''αριστεροδεξιοί'' συνεργάτες του, αυτά τα χρόνια νοσταλγούν. Όταν διατυμπάνιζε ότι ο Καραμανλής είναι ο αρχηγός μεγάλου ορίζοντα, πως η κρίση είναι παροδική, το έλλειμμα ήταν 4 έως 4,5% και η ΝΔ έχει θωρακίσει τη χώρα», είπε.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Είστε αμετανόητοι, λαϊκιστές και επικίνδυνοι. Πολιτεύεστε σαν να ζείτε σε άλλη διάσταση με την ψευδαίσθηση ότι ξοφλήσατε τους λογαριασμούς σας με την κοινωνία. Πολιτεύεστε σαν εξωγήινοι και από την ψυχολογική σας αδυναμία να παραδεχθείτε ότι όλοι πληρώνουμε τα σπασμένα σας».

Ο κ. Καρχιμάκης υποστήριξε ακόμη πως τη συνταγή που προτείνει η ΝΔ δεν την υπερασπίζονται δημόσια ούτε τα κορυφαία κομματικά στελέχη της ενώ τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα της έχουν γυρίσει την πλάτη επικαλούμενος δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας, κ. Στόιμπερ.

Την πεποίθηση ότι «οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να επιβάλλουν τον τελικό πολιτικό διακανονισμό του χρέους, με μερική διαγραφή του και με μακροχρόνιο αναπρογραμματισμό μέσω της έκδοσης εγγυητικού ευρωομολόγου», εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

Παρατήρησε πάντως ότι «δεν θα πρέπει να αποδειχθούμε προηγουμένως ιδανικοί αυτόχειρες ή να σπάσουμε πρώτοι στο ολέθριο παιχνίδι της αναμονής».

Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι η πολιτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει ο καταλύτης για την πολιτική αναδιάρθρωση και περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, διαφορετικά όπως είπε η νομισματική ένωση, «κινδυνεύει να σπάσει». Χαρακτήρισε ακόμη «λάθος χάρτη της ευρωζώνης, τη γενικευμένη λιτότητα», έστω και αν με αυτόν τον λάθη χάρτη, παίρνουμε χρήμα και δεν χρεοκοπούμε.

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης αναφέρθηκε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος , δεν παρέλειψε ωστόσο να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το ναυάγιο της συναίνεσης.

«Δυστυχώς δεν αποκτήσαμε κουλτούρα συνεννόησης, αλλά για την αδυναμία αυτή την αποκλειστική ευθύνη την έχει αυτή η κυβέρνηση με τους τραγικούς χειρισμούς της», τόνισε.

«Με ύβρεις ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και με εκφοβισμό της αγοράς, δεν κυβερνιέται η χώρα» ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Έχουμε χρέος να απαντήσουμε στις ανοιχτές παλάμες στις πλατείες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι «διέλυσε τη διοίκηση, επιδεικνύει ατολμία πολιτικής και δεν μπορεί να λάβει ρεαλιστικές αποφάσεις που προεχόντως πρέπει να υπηρετούν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών».

Υποστήριξε ακόμη ότι «το μόνο που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση είναι η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού που βρίσκεται τώρα στο δρόμο». «Και εμείς», πρόσθεσε, «δυστυχώς εξακολουθούμε να μην μονοιάζουμε και να επιμένουμε στον ανέξοδο λαϊκισμό και τις κραυγές του παρελθόντος». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι όσο θα εξακολουθεί αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, κάποιοι θα ζητούν να πετάξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη.

«Θεωρώ ότι μπροστά σε αυτά που έρχονται, έχουμε εθνική ευθύνη να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Σίγουρα δεν σας παραδώσαμε παράδεισο, αλλά και σίγουρα δεν σας παραδώσαμε αυτόν τον εφιάλτη που ζει ο τόπος», κατέληξε.

Την πρόταση του κόμματός του για προσφυγή στις κάλπες, ώστε να καταγραφεί η λαϊκή θέληση, επανέλαβε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο κ. Παφίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα υλοποιήσει την πιο αντιλαϊκή πολιτική με τη στήριξη της ΝΔ, με ένα «μνημόνιο διαρκείας» που, όπως είπε, εξυπηρετεί μόνο τραπεζίτες και τοκογλύφους.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι στόχος της συναίνεσης είναι να εξοικειωθεί ο ελληνικός λαός σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ώστε το κεφάλαιο να ξεπεράσει προς όφελός του την κρίση λεηλατώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα», τόνισε, σημειώνοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει «εναλλακτική λύση ενάντια στη βαρβαρότητα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι το ΚΚΕ απορρίπτει «δημοψηφίσματα τύπου Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν στόχο να κάνουν τα κόμματα Ανώνυμες Εταιρίες» και προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υποταχθεί, ενώ κάλεσε το λαό «να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που του γίνεται».

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής για το δημοψήφισμα

Εν τω μεταξύ εντός της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό η σύνθεση της Επιτροπής Προσωπικοτήτων που θα αναλάβει να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει τις βασικές προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα εγκριθούν με δημοψήφισμα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, η σύνθεση της Επιτροπής δεν θα είναι μονοκομματικής υφής, αλλά θα έχει ευρύτατο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής αποτελεί άμεση ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και ανοίγει οργανωμένα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, καθώς είναι και αίτημα της «κοινωνίας των πολιτών».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα αγνοηθεί το Κοινοβούλιο και όλα θα τεθούν υπ’ όψιν της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Με παλιούς εκβιασμούς και νέες παγίδες ξεκίνησε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος», παρατήρησε από την πλευρά του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου για το δημοψήφισμα.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην εξαπατηθούν από το δημοψήφισμα-παγίδα που ετοιμάζει η κυβέρνηση «με όποιο τρόπο και αν το πλασάρει» και τόνισε ότι «η απάντηση πρέπει να είναι οργάνωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ και εκλογές για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».

«Το πρώτο δημοψήφισμα όμως θα πρέπει να είναι για τους λαθρομετανάστες», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από μια κυβέρνηση που καταρρέει», χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο ΣΥΝ. «Κανένα επικοινωνιακό τρικ γύρω από δημοψηφίσματα δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της πολιτικής της», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή