Εν μέσω αντιπαραθέσεων η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Βουλή
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 20:26
UPD:22:57
A- A A+

Εν μέσω αντιπαραθέσεων συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκρούστηκαν διά των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων για το δημόσιο χρέος, ενώ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ έβαλαν και κατά των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δραπέτευσε από την εξουσία παραδίδοντας τη βόμβα του χρέους στο ΠΑΣΟΚ».

«Η ΝΔ δεν παρέδωσε την εξουσία αλλά προσέφυγε στον ελληνικό λαό και ηττήθηκε στις εκλογές λέγοντας την αλήθεια για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τασούλας. Αντιδιαστέλλοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εκμεταλλευόμενο τους θεσμούς, απειλούσε ότι θα καταψήφιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν και η χώρα μέχρι τις αρχές του 2010 μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θύελλα στην οποία ενεπλάκη, τελικά δεν το έπραξε βάζοντας την Ελλάδα σε μια απίστευτη περιπέτεια.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Πέτρος Ευθυμίου επέμεινε: «Η χώρα αυτή κυβερνώμενη από τη ΝΔ εκτίναξε το χρέος από 161 σε 340 δισ. ευρώ».

«Ο δανεισμός επί κυβερνήσεως ΝΔ ήταν για τη συντήρηση του κομματικού κράτους. Το υποτιθέμενο έλλειμμα του 6% ήταν 15,4%» ανέφερε ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ αντί να δραπετεύσει από την εξουσία συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αρωγής.

Ανταπαντώντας ο κ. Τασούλας επέκρινε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ: «Σήμερα που οι Έλληνες σκύβουν από την πολιτική σας και προσπαθούν να βρουν λύσεις, σήμερα που οι γονείς βλέπουν τη βαθμολογία των πανελληνίων εξετάσεων των παιδιών τους και αγωνιούν για το μέλλον τους, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Ναι υπήρξαν ελλείμματα και χρέος. Υπήρξε όμως και μια απίστευτη αδυναμία και απαγόρευση δανεισμού της χώρας με ευθύνη σας».

Στην κόντρα παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης καταλογίζοντας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πινγκ-πονγκ ανευθυνότητας: «Ο κ. Παπανδρέου ομολόγησε ότι για πέντε ώρες είχε παραιτηθεί και είχε αφήσει τη χώρα σε κενό πολιτικής εξουσίας. Ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες έστω και μέσω συγκυβέρνησης. Από το παρελθόν το έχει αυτό το σύνδρομο. Θέλει να στηρίζει κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Ροντούλης ανέφερε ακόμη πως το κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης «γιατί δεν εγκρίνουμε την πολιτική της». Πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ απέτυχε παταγωδώς, επισημαίνοντας ότι μόνη στόχευση του ανασχηματισμού ήταν η εκτόνωση της πίεσης, της αγανάκτησης και της οργής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που δεν αφορά όμως την κοινωνία. Διερωτήθηκε μάλιστα «μετά τα όσα συνέβησαν πως θα τα βρουν τα στελέχη που στήριζαν τις πολιτικές του κ. Παπανδρέου με τους δυνητικά αποστάτες που θα γκρέμιζαν τη κυβέρνηση του χρησιμοποιώντας πρακτικές Ιουλιανών;».

Παράλληλα, εκτιμώντας ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά, κάλεσε τον ελληνικό λαό να αναλογιστεί αν θέλει μονοκομματικές κυβερνήσεις να πάρουν τη μοίρα του στα χέρια του ή κυβερνήσεις εθνικές οικουμενικές που θα φέρουν πραγματική αλλαγή στη χώρα.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά κατά ΝΔ και ΛΑΟΣ εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Εκανε λόγο για επιχείρηση τρομοκρατίας του ελληνικού λαού προκειμένου να επιβληθούν και νέα σκληρότερα ταξικά και αντιλαϊκά μέτρα και υποστήριξε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ήδη την πρόθεση του να περάσει την πολιτική του για πιο βίαια μέτρα με λυκοσυμμαχίες: «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΣΕΒ και ΜΜΕ εντείνουν τις φωνές τρομοκρατίας για να υποτάξουν τον ελληνικό λαό».

Ακόμα, ο κ Χαλβατζής υποστήριξε ότι συναίνεση υπήρχε και υπάρχει σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στην προώθηση της πολιτικής των μονοπωλίων ενώ προειδοποίησε ότι «αντικομουνιστικές επιλογές είτε με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είτε με δημοψηφίσματα δεν θα αφήσουν το ΚΚΕ να περάσουν και θα είναι στην απέναντι όχθη».

Ν. Σηφουνάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τραμπούκους

Νωρίτερα, ο κ. Σηφουνάκης άσκησε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «συγκαλύπτει, υποθάλπει και στηρίζει τραμπούκους με χυδαίες και ακραίες συμπεριφορές», με αφορμή την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

«Πέρασαν από τη Βουλή μεγάλες προσωπικότητες της Ανανεωτικής Αριστεράς και πάντοτε υπήρχε σεβασμός πέρα από τις πολιτικές μας διαφωνίες. Δεν περίμενα ποτέ ότι από αυτό το χώρο θα υπήρχαν δυνάμεις που θα συγκάλυπταν και υπέθαλπαν κουτσαβάκηδες και περιθωριακά στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι περίπου 15 άτομα, του έστησαν καρτέρι και δεν περιορίστηκαν σε πολιτικά συνθήματα αλλά προχώρησαν σε ένα χυδαίο υβρεολόγιο και απαράδεκτη συμπεριφορά.

«Δυστυχώς έχουν ονοματεπώνυμο και καλύπτονται από την Αριστερά αυτά τα άτομα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τα καταδικάσει, έβγαλε ανακοίνωση στήριξης του τραμπουκισμού» ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν πτοούμαστε από τραμπουκισμούς. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες αυτές συμπεριφορές του συγκεκριμένου χώρου όπως αντιμετώπισαν την 10ετία του '60 τους ακροδεξιούς τραμπούκους της οργάνωσης "Καρφίτσα"».

Ο κ. Σηφουνάκης επιτέθηκε, επίσης, στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τορπίλισε την ειλικρινή προσπάθεια του πρωθυπουργού για συναίνεση και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να παίζει τον τιμητή το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή