Ρωσία: 44 νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα με Τουπόλεφ

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 06:28
UPD:09:53

Τουλάχιστον 44 νεκροί είναι ο απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα βόρεια της Ρωσίας. Αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ ανεφλέγη κατά την προσπάθεια προσγείωσής του σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο αεροδρόμιο Πετροζαβοντσκ.

A- A A+

Τουλάχιστον 44 νεκροί είναι ο απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα βόρεια της Ρωσίας.

Το αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ (Tu-134) της εταιρείας RussAir, που εκτελούσε την πτήση Μόσχα-Πετροζαντόφσκ, την πρωτεύουσα της Καρελίας (συνορεύει με τη Φινλανδία), επιχείρησε τα μεσάνυχτα να προσγειωθεί σε αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο του Πετροζαντόφσκ. Κατά την επαφή του όμως με το έδαφος, το αεροσκάφος διερράγη και ανεφλέγη.

Επίσημες πηγές ανέφεραν ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 52 άτομα, (43 επιβάτες και 9 μέλη πληρώματος). «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 52 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, 44 σκοτώθηκαν και 8 έχουν τραυματιστεί», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ Novosti.

Τα πτώματα των επιβαινόντων διασκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τονίζοντας ότι το αεροσκάφος κινδύνεψε να πέσει σε κτίρια κατοικιών. «Η σκηνή είναι φρικιαστική. Πρόκειται για μακελειό. Τα πτώματα κείτονται στο οδόστρωμα», δήλωσε αεροπορική πηγή.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των 44 νεκρών είναι οκτώ αλλοδαποί, καθώς και ένας Ρώσος διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου ρωσικής υπηκοότητας. Πρόκειται για τον Βλαντιμίρ Πετάι, 38 ετών, ο οποίος ήταν διαιτητής στον 100ο ποδοσφαιρικό αγώνα της πρώτης κατηγορίας της Ρωσίας ανάμεσα στην Ρουμπίν Καζάν και τη Ντιναμό Μόσχας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων διευκρίνισε ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένας Σουηδός, ένας Ολλανδός και δύο Ουκρανοί, καθώς επίσης μία τετραμελής οικογένεια ρωσικής και αμερικανικής υπηκοότητας.

Οι οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται με εγκαύματα. Επτά εξ αυτών, ανάμεσά τους κι ένα παιδί 10 ετών, βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Σύμφωνα με το διευθυντή του αεροδρομίου του Πετροζαντόφσκ, Αλεξέι Κουζμίτσκι, το δυστύχημα οφείλεται στις δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης υπήρχε ισχυρή βροχόπτωση, ενώ πυκνή ομίχλη είχε καλύψει την περιοχή. Ωστόσο κατά τον αναπληρωτή διευθυντή της εθνικής επιτροπής έρευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα, Αλεξέι Μορόζοφ, το δυστύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης το αεροσκάφους. «Οι προβολείς της πίστας που πρέπει να είναι αναμμένοι σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών δεν λειτουργούσαν», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό είναι να μάθουμε εάν το Tu-134 δεν ξεκίνησε την προσγείωσή του στην πίστα του αεροδρομίου, αλλά στον αυτοκινητόδρομο».

Περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες του δυστυχήματος αναμένονται από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία όπως μετέδωσε το Interfax, περισυνελέγησαν.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών στη ρωσική αεροπορία, έπειτα από τη συντριβή του Tu-154 της ρωσικής εταιρείας Poulkovo στην Ουκρανία το 2006, κατά την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή