Μέρκελ: Σημαντικό βήμα η ψήφος εμπιστοσύνης

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 13:05
UPD:15:42

Η ψήφος εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

A- A A+

Η ψήφος εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως επιθυμεί μια «εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πακέτο βοήθειας.

Σημείωσε ωστόσο ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά αύριο, δεν θα ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα.

Οπως ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σήμερα στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του. «Ο κ. Παπανδρέου συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό για να ακολουθήσει η Ελλάδα το μόνο δρόμο που υπόσχεται μια διαρκή επίλυση της κρίσης, το δρόμο για αξιόπιστα και βιώσιμα δημοσιονομικά και σε μία ανταγωνιστικότερη οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κ. Μέρκελ ενθάρρυνε τον κ. Παπανδρέου «να συνεχίσει αυτό το δρόμο, όσο κοπιώδης και δύσκολος και να είναι».

Σε ομιλία της εν τω μεταξύ ενώπιον της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Κάτω Βουλής, η Ανγκελα Μέρκελ, επιχείρησε σήμερα να εξηγήσει στους Γερμανούς βουλευτές για ποιο λόγο δεν μπορούσε να τηρήσει περισσότερο απαιτητική στάση ως προς το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της, από τους οποίους, όπως είπε, «πολύ λίγοι υποστηρίζουν τις ιδέες της».

Οπως σημείωσε η κ. Μέρκελ, η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα «υποστηρίζεται από πολύ λίγες χώρες, από την Ολλανδία και εν μέρει από τη Φινλανδία».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, «ήταν τεράστια επιτυχία το ότι πείσθηκε η Γαλλία» να συμφωνήσει με την ιδέα αυτή, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από το σύνολο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις αρχές της εβδομάδας αμβλυμένη σε σχέση με τις αρχικές γερμανικές προτάσεις.

Στη Γερμανία «τασσόμαστε όλοι υπέρ μίας συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, αλλά χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αρχική πλειοψηφία στην Ευρώπη και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση αυτών των πλειοψηφιών», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή