Εν αναμονή του διαγγέλματος Ομπάμα για το Αφγανιστάν

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 18:19
EPA/STAN GILLILAND

A- A A+

Το σχέδιο αποχώρησης χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αναμένεται να ανακοινώσει σε τηλεοπτικό του διάγγελμα απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως είναι αναμενόμενο, πρόκειται να ανακοινώσει ότι η αποχώρηση 30.000 στρατιωτών θα αρχίσει τον Ιούλιο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2012. Οι ΗΠΑ διατηρούν συνολικά 100.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών διοικητών στο Αφγανιστάν ότι η ασφάλεια στη χώρα είναι εύθραυστη. Οι διοικητές πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος διέπεται τώρα από πολιτικά και όχι στρατιωτικά κίνητρα - δηλαδή τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ - και ζητούν από τον πρόεδρο Ομπάμα να διατηρήσει άθικτες τις στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι το 2013.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη στη χώρα του, που έχει κουραστεί από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή 1.522 Αμερικανών. Η εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν επέσπευσε τη λήψη της απόφασης για την αποχώρηση των στρατιωτών.

Οι διοικητές του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Πετρέους, επισημαίνουν τους κινδύνους μιας απόσυρσης πολλών στρατιωτών σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη από τον θάνατο του αρχηγού της αλ-Κάιντα δεν είναι μεγάλα. Οι διοικητές θα προτιμούσαν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2013 οι 30.000 στρατιώτες -- ή τουλάχιστον μεγάλο τους μέρος - που εστάλησαν στη χώρα ως ενισχύσεις το 2009 (το λεγόμενο “surge”). Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχιζόταν για άλλη μια «μαχητική περίοδο» ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν.

Η αποχώρηση που θα αναγγείλει απόψε ο Ομπάμα έχει διχάσει την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς έχει ζητήσει η μείωση της στρατιωτικής δύναμης να είναι ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη που αποκομίστηκαν το χειμώνα εναντίον των Ταλιμπάν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου όμως, έχοντας επίγνωση ότι ο πρόεδρος έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τάχθηκαν υπέρ μιας σημαντικής μείωσης, που θα στείλει το μήνυμα στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι το τέλος του πολέμου δεν είναι μακριά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες 10.000 στρατιωτών μέχρι τα τέλη του χρόνου και άλλων 20.000 μέσα στο 2012. Θα παραμείνουν έτσι στη χώρα 70.000 στρατιώτες. Εάν οι αφγανικές δυνάμεις αποδείξουν ότι είναι έτοιμες, μέχρι το 2014 δεν θα έχουν μείνει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή