Ο Μπαράκ Ομπάμα θα απορρίψει τις συμβουλές του Πενταγώνου και θα ανακοινώσει την απόσυρση 30.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012.
Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών διοικητών στο Αφγανιστάν ότι η ασφάλεια στη χώρα αυτή είναι εύθραυστη. «Δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτή την προοπτική», δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ένας βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος.
Με την τηλεοπτική του ομιλία, την έκτη από τότε που εξελέγη πρόεδρος, ο Ομπάμα θέλει να κηρύξει την αρχή της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που φτάνουν τους 100.000 άνδρες.
Ο Ομπάμα θέλει να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη, που είναι κουρασμένη από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή 1.522 Αμερικανών. Η εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν επέσπευσε τη λήψη της απόφασης για την αποχώρηση των στρατιωτών.
Οι διοικητές του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Πετρέους, επισημαίνουν τους κινδύνους μιας απόσυρσης πολλών στρατιωτών σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι τα κέρδη από τον θάνατο του αρχηγού της αλ-Κάιντα δεν είναι μεγάλα. Οι διοικητές θα προτιμούσαν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2013 οι 30.000 στρατιώτες -ή τουλάχιστον μεγάλο τους μέρος- που εστάλησαν στη χώρα ως ενισχύσεις το 2009. Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχιζόταν για άλλη μια «μαχητική περίοδο» ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν.
«Λένε ότι θέλουν τους στρατιώτες για άλλον ένα χρόνο», τονίζει ένας αξιωματούχος στην Γκάρντιαν. «Θέλουν όσο περισσότερους στρατιώτες μπορούν για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν».
Οι Ταλιμπάν εξακολουθούν πράγματι να είναι πολύ ισχυροί. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν 701 «επεισόδια».
Η αποχώρηση έχει διχάσει την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς έχει ζητήσει η μείωση της στρατιωτικής δύναμης να είναι μικρή. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου όμως, έχοντας επίγνωση ότι ο πρόεδρος έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τάχθηκαν υπέρ μιας σημαντικής μείωσης, που θα στείλει το μήνυμα στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι το τέλος του πολέμου δεν είναι μακριά.
Οταν ο Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία, υποχώρησε στην πρώτη του αντιπαράθεση με το Πεντάγωνο. Οσο ανακτούσε όμως την αυτοπεποίθησή του, άρχισε να αγνοεί τις προτάσεις των στρατιωτικών του συμβούλων.
Ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι στην απόφαση του προέδρου συνέβαλαν πολιτικές σκέψεις, καθώς και οι συνθήκες του πολέμου στο Αφγανιστάν. Όπως είπε, το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι δημοφιλής, βάρυνε στην απόφαση του προέδρου.
Εάν οι αφγανικές δυνάμεις αποδείξουν ότι είναι έτοιμες, μέχρι το 2014 δεν θα έχουν μείνει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.
Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ