Απόλυτη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας στο θέμα του Αφγανιστάν

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 07:31

Συμφωνεί απόλυτα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον, στο θέμα της διατήρησης συνεχούς πίεσης στου Αφγανούς αντάρτες, παρά την μείωση των ξένων στρατευμάτων.

A- A A+

Συμφωνεί απόλυτα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον, στο θέμα της διατήρησης συνεχούς πίεσης στου Αφγανούς αντάρτες, παρά την μείωση των ξένων στρατευμάτων. Την απόφαση υποστηρίζει και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, ότι, "συμφωνεί απολύτως" με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά στη διατήρηση μίας "συνεχούς πίεσης" στους Αφγανούς αντάρτες παρά τη μείωση των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Ομπάμα για την "αρχή" του τέλους του πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο έδαφος και τις "συνέπειες στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών ενισχύσεων" που εστάλησαν στο Αφγανιστάν πριν 18 μήνες.

"Ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι, είναι απολύτως σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του προέδρου σχετικά με τις προόδους που έχουν σημειωθεί στον τομέα της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Κάμερον.

Οι δύο άνδρες "συμφώνησαν ότι η πρόοδος στην μεταβίβαση (της ευθύνης για την ασφάλεια) θα επιτρέψει να ασκηθούν συνεχείς πιέσεις στους αντάρτες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει μία σταδιακή μείωση των δυνάμεων της Isaf", πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τη σταδιακή αποχώρηση ως το καλοκαίρι του 2012 των 33.000 Αμερικανών στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν πριν 18 μήνες.

Εξάλλου και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς δήλωσε χθες Τετάρτη, ότι, υποστηρίζει ένθερμα το σχέδιο του Ομπάμα για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν σχεδόν του ένα τρίτου των αμερικανικών στρατευμάτων.

"Υποστηρίζω την απόφαση του προέδρου διότι προσφέρει στους διοικητές μας αρκετούς πόρους, χρόνο και, ίσως το πιο σημαντικό, ευελιξία να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αποστολή των ενισχύσεων", δήλωσε ο Γκέϊτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή