Τουλάχιστον επτά διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε διαδήλωση στην Κέσουα, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για το θάνατο άλλων τριών στη Δαμασκό από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Αλλοι τρεις φέρονται να σκοτώθηκαν στη Χομς.
«Πείτε στον κόσμο ότι ο Μπασάρ (αλ Ασαντ) δεν έχει νομιμοποίηση», φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στο προάστιο της Δαμασκού Ιρμπίν, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters.
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν επίσης στις πόλεις Χομς, Χάμα, Ντεράα και στις ανατολικές επαρχίες Καμισλί και Ντέιρ αλ Ζορ.
Στις πόλεις Χομς και Χαμά οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ στη Ντεράα, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, κρατούσαν πανό με συνθήματα τα οποία απέρριπταν μία πρόταση του Ασαντ για διάλογο.
Από την καταστολή του κινήματος, το οποίο ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άμαχοι, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10.000, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Συρίας.
Συνεχίζεται το κύμα προσφύγων στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες από την Συρία πέρασαν χθες τα σύνορα της Τουρκίας.
Οι τοπικές αρχές της επαρχίας Χατάι ανακοίνωσαν σήμερα πως ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έχει καταγραφεί στους προσωρινούς καταυλισμούς έχει φτάσει τους 11.739, σε σύγκριση με τους 10.224 μια ημέρα νωρίτερα.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πέρασαν χθες Πέμπτη τα σύνορα προέρχονταν από πρόχειρους καταυλισμούς που είχαν στηθεί στα σύνορα από την πλευρά της Συρίας και πέρασαν στην Τουρκία όταν εμφανίστηκαν οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ανταποκριτές του Reuters στο τουρκικό συνοριακό χωριό Γιουβετσί, μετέδωσαν πως οι καταυλισμοί από την πλευρά της Συρίας φαίνεται να έχουν ερημώσει.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστοποίησε σήμερα την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Συρίας. Οι νέες κυρώσεις αφορούν Σύρους αξιωματούχους, τέσσερις συριακές επιχειρήσεις και ταμεία, καθώς και τρεις διοικητές της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν που κατηγορούνται ότι παρείχαν στήριξη στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που επιχειρεί το καθεστώς του Ασαντ.
Επαφές Συρίας-Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει τις επαφές με τη Συρία με στόχο να την ενθαρρύνει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να δώσει τέλος στην αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η τελευταία ομιλία του Ασαντ «περιελάμβανε θετικά στοιχεία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Ομως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επαφές μας συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
«Ελπίζουμε ότι η Συρία θα καταφέρει να βγει δυνατή από αυτή τη διαδικασία προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις (...) Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να γίνει αυτό», επεσήμανε ο Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι χθες Πέμπτη συζήτησε με το Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ για να του εκφράσει τις «ανησυχίες και τις σκέψεις» της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών.
Η Τουρκία υποσχέθηκε ότι τα σύνορά της θα παραμείνουν ανοιχτά για όλους του Σύρους.
«Δεν αντιμετωπίζουμε αυτούς τους αδελφούς ως πρόσφυγες, αλλά ως προσκεκλημένους. Όταν ολοκληρωθεί η παραμονή τους (...) θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να επιστρέψουν ειρηνικά στα σπίτια τους», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.