Χωρίς δεσμεύσεις ολοκληρώθηκε η διάσκεψη της Βιέννης για τη Φουκουσίμα

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 22:52

A- A A+

Με προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αλλά χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τις χώρες να παραχωρήσουν εξουσίες στην πυρηνική Υπηρεσία του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε η διάσκεψη της Βιέννης για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο είχε προτείνει τη Δευτέρα δεσμευτικούς ελέγχους ασφαλείας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ανά τον κόσμο, μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Στο επίσημο κείμενο της διάσκεψης αναφέρεται μόνο ότι προτάθηκε μια τέτοια ιδέα που θα αυξήσει την πυρηνική ασφάλεια. Ωστόσο, ο Αμάνο υποστήριξε ότι είχε λάβει επαρκή υποστήριξη.

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της υπουργικής διάσκεψης είναι ότι οι υπουργοί μου έδωσαν πολιτική καθοδήγηση και εντολή», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ιάπωνας πρώην διπλωμάτης είχε αναλάβει να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης μέχρι το Σεπτέμβριο, το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα αυξημένο αριθμό εθελοντικών επιθεωρήσεων ασφάλειας.

Ο Αμάνο υποσχέθηκε επίσης να εκσυγχρονίσει τα πρότυπα ασφαλείας της ΙΑΕΑ προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι που εξουδετέρωσε τα συστήματα ασφαλείας στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα 1 στις 11 Μαρτίου.

Στο κείμενο ωστόσο που εκδόθηκε δεν αναφέρεται η πιθανότητα αυτά τα πρότυπα να πρέπει να καταστούν νομικά δεσμευτικά.

Οι χώρες, επίσης, τόνισαν ότι η ΙΑΕΑ θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή πληροφοριών και αναλύσεων σχετικά με τα πυρηνικά ατυχήματα και τις επιθεωρήσεις για την ασφάλεια στο παγκόσμιο κοινό.

Ο Αμάνο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι πόροι της ΙΑΕΑ εάν πρόκειται να αναλάβει αυτά τα πρόσθετα καθήκοντα.

Στον προϋπολογισμό του 2012, 129 εκατομμύρια ευρώ (183 εκατ. δολάρια) προορίζονται για τις επιθεωρήσεις στον πυρηνικό τομέα για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα, ενώ μόνο 34 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στο έργο της Υπηρεσίας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη, συνέστησαν επίσης τεστ αντοχής για όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, χωρίς όμως να αναλάβουν επίσημη δέσμευση ότι θα το πράξουν.

Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να διεξαγάγει τέτοια τεστ. Η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Ελβετία και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλά άλλα κράτη μέλη της ΙΑΕΑ ανακοίνωσαν επίσης στη Βιέννη, ότι θα αξιολογήσουν κατά πόσον οι αντιδραστήρες τους μπορούν να αντέξουν σε ακραίους εξωτερικούς κινδύνους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή