Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΚΑ προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Προβλήματα λόγω των διακοπών ρεύματος
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011 20:24
UPD:26/06/2011 00:57
A- A A+

Εκκληση στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της «σεβόμενη τους πολίτες και καταναλωτές» και να επαναλειτουργήσει τις απαιτούμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να αποκατασταθεί η ισχύς του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος, απηύθυνε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δικαστική απόφαση της 24ης Ιουνίου 2011 και το σχετικό αίτημα της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποχρεωνόταν να επαναφέρει τη διαθέσιμη ισχύ του Συστήματος στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου 2011, επαναλειτουργόντας τις τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Αμύνταιο, Πτολεμαϊδα και Αττική, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, μετά την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο.

Παρ’ όλα αυτά, η ΓΕΝΟΠ δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, η συνολική ισχύς του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος να είναι σημαντικά χαμηλότερη της ελάχιστης προβλεπόμενης από το νόμο και να πραγματοποιούνται εκτεταμένες περικοπές.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από πρακτικές, όπως αναφέρει «που δεν σέβονται όχι μόνον τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται και τελικά αναιρούν το χαρακτήρα της ΔΕΗ ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας».

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι όλα τα παραπάνω έχουν γνωστοποιηθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ στην ελληνική Δικαιοσύνη για τις δικές της ενέργειες.

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, να θέσουν σε λειτουργία τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που απαιτούνται προκειμένου να επανέλθουν οι διαθέσιμες μονάδες στα επίπεδα της περασμένης Πέμπτης, απηύθυνε με επιστολή της και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Τη Δευτέρα εν τω μεταξύ θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που διεκόπη την Παρασκευή, σχετικά με το αίτημα της διοίκησης της επιχείρησης να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων.

Προβλήμα από τις διακοπές ρεύματος

Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος εξαιτίας των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συνεχίστηκαν και το Σάββατο σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη διάρκεια και έκταση.

Πέρα από τα κυκλοφοριακά προβλήματα που σημειώνονται λόγω της μη λειτουργίας της φωτεινής σηματοδότησης σε δρόμους τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των εκ περιτροπής περικοπών ρεύματος δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι το μεσημέρι είχε δεχθεί περί τις 90 κλήσεις για απεγκλωβισμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με τον κύριο όγκο αυτών μεταξύ 11.00 και 13.00, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 42 κλήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή