Χωρίς τον Καντάφι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011 21:53
UPD:21:54
A- A A+

Ο Μουαμάρ Καντάφι συμφώνησε να μη συμμετάσχει στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα που μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη.

Η Επιτροπή, που αποτελείται από πέντε αρχηγούς κρατών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες της στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, με αντικείμενο τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Επιτροπή «χαιρετίζει την απόφαση του συνταγματάρχη Καντάφι να μην λάβει μέρος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Η Αφρικανική Ένωση επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός, κάτι που θα επιτρέψει την ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Η Ένωση έχει προτείνει ένα «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη. Το σχέδιο, που προβλέπει εκεχειρία και μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές εκλογές, έχει γίνει αποδεκτό και από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι αλλά το απορρίπτουν οι εξεγερμένοι.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντελ Αζίζ, ενώ συμμετέχουν ακόμη οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του Μάλι Αμαντού Τουμανί Τουρέ και της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή