Θ. Πάγκαλος: Τανκς στους δρόμους αν γυρίσουμε στη δραχμή

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 13:26
UPD:17:21

Αισιόδοξος ότι το Μεσοπρόθεσμο θα εγκριθεί «χωρίς μεγάλες δυσκολίες» εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo».

A- A A+

Αισιόδοξος ότι το Μεσοπρόθεσμο θα εγκριθεί «χωρίς μεγάλες δυσκολίες» εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo».

«Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και ότι οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν ξανά με συντεταγμένο τρόπο», επισημαίνει, ενώ σε σχόλιο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας απαντά ότι και ο ίδιος είναι αντίθετος, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούμε να μην εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα.

«Η απάντηση είναι ΄όχι΄», σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει «τεράστια ηλιθιότητα» την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να κήρυττε στάση πληρωμών, να έβγαινε από το ευρώ και να επέστρεφε στη δραχμή.

«Το να επιστρέψουμε στη δραχμή, σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα, οι τράπεζες θα ήταν περικυκλωμένες από ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να πάρουν τα λεφτά τους, ο στρατός θα έπρεπε να τους προστατεύσει με τανκς γιατί η αστυνομία δε θα ήταν αρκετή, θα υπήρχαν ταραχές παντού, τα μαγαζιά θα ήταν άδεια, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα», εξηγεί ο κ. Πάγκαλος.

Όπως υπογραμμίζει παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το σενάριο αυτό θα ήταν επίσης καταστροφικό για όλη την οικονομία της Ευρώπης. «Γιατί πιστεύετε ότι οι εφημερίδες όλου του κόσμου ασχολούνται τόσο με την Ελλάδα; Δεν είναι ότι τους ενδιαφέρει η Ελλάδα, είναι γιατί αυτό που μπορεί να συμβεί θα έχει σημαντικές συνέπειες για όλο τον κόσμο», παρατηρεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την τρύπα στα οικονομικά της χώρα, ο κ. Πάγκαλος επαναλαμβάνει τέλος ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού ελλείμματος είναι αποτέλεσμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων.

«Και θέλετε να μάθετε γιατί έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και για συντάξεις; Γιατί το πολιτικό σύστημα λειτουργούσε για πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο: προσλάμβανε κόσμο στο δημόσιο με αντάλλαγμα την ψήφο του. Αλλά είναι ο κόσμος που πουλούσε την ψήφο του, άρα και αυτοί είναι συνυπεύθυνοι», καταλήγει.

Ηλ. Μόσιαλος: Υποθετικό σενάριο

Ερωτηθείς σχετικά με την αποστροφή της συνέντευξης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τα τανκς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «υποθετικό» το σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Πάγκαλος.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Η. Μόσιαλου

Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Η. Μόσιαλου

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε επίσης ότι η συζήτηση επ' αυτού θα πρέπει να μείνει στον πυρήνα των όσων είπε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε: «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται γιατί οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εξασφαλίζουν την λειτουργία της χώρας για τρία χρόνια και, έτσι, δεν θα προκύψει τέτοιο θέμα».

Προσοχή στις αναφορές περί Ενόπλων Δυνάμεων συνιστά ο Π. Μπεγλίτης

«Οφείλουμε όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην εξοικειώνουμε την κοινωνία σε ρόλους διαφορετικούς από αυτούς που έχει τάξει το Σύνταγμα», τόνισε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, σχολιάζοντας τις σχετικές αναφορές του Θεόδωρου Πάγκαλου.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους από κάθε κόμμα να μην εμπλέκουν με δήλωση οποιασδήποτε μορφής το στράτευμα στην εσωτερική και κοινωνική ζωή», ανέφερε από την πλευρά του σήμερα ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, παρά μόνο με την εξωτερική ασφάλεια. «Δεν χρειαζόμαστε καμία υπερβολή, οι ευθύνες μας οι ίδιες μας οδηγούν στην υπερψήφιση του μακροπρόθεσμου», πρόσθεσε.

Αιχμές κατά του Θ. Πάγκαλου άφησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννης, δηλώνοντας ότι διαφωνεί κάθετα «με τον τρόπο που εκφέρει τον λόγο του».

«Και διαφωνούσα κάθετα και με το ότι 'τα φάγαμε όλοι' και με το ότι 'είναι κοπρίτες οι δημόσιοι υπάλληλοι'. Όταν τους ισοπεδώνουμε όλους, τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι, αυτό είναι καταστροφικό. Δεν είμαι καθόλου σε αυτή τη λογική», επισήμανε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

ΝΔ: Ευσυνείδητη αυτοϋπονόμευση της οικονομίας

«Μετά τον "Τιτανικό", τη "διεφθαρμένη χώρα", ήρθαν τα "τανκς" του κ. Πάγκαλου. Και αυτό μετά την απαράδεκτη δήλωσή του πως δήθεν η δημοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα το 1981», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πως ενσυνείδητα αυτοϋπονομεύει την οικονομία.

«Ξέρει τις παρενέργειες που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις και όμως προχωράει σε αυτές και μάλιστα μέσα από ξένα έντυπα», συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης και διερωτήθηκε αν «ο κ. Παπανδρέου συμφωνεί με τον κ. Πάγκαλο».

ΚΚΕ: Να πάρει ξεκάθαρη θέση ο Πρωθυπουργός

Να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην απειλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης «μεσοπρόθεσμο ή τανκς», κάλεσε το ΚΚΕ τον Πρωθυπουργό.

«Ο ίδιος ο λαός, διδασκόμενος από την ιστορία του, πρέπει να απαντήσει ότι ο υποταγμένος λαός κινδυνεύει από την πτώχευση και από τα άλλα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να πάρει στα χέρια του τις τράπεζες και τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, ώστε να υπηρετούν τις δικές του ανάγκες και όχι να τον ληστεύουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΛΑΟΣ: Τραγωδία η αναφορά για τανκς

«Στην αρχή της μεταπολίτευσης κυριάρχησε το σύνθημα "Καραμανλής ή τανκς". Το 1981 ο Γιαρουζέλσκι είπε ότι "η δημοκρατία βασίζεται στα τανκς". Το 2011 επανέρχεται από τον κ. Πάγκαλο, όχι ως φαρσοκωμωδία αλλά ως τραγωδία!!», παρατηρεί το ΚΚΕ.

Μ. Γλέζος: Αμάλγαμα αντιλαϊκότητας και εξουσιομανίας οι δηλώσεις Πάγκαλου

«Αμάλγαμα αντιλαϊκότητας και εξουσιομανίας» χαρακτήρισε ο Μανώλης Γλέζος τις δηλώσεις του αντιπροέρου της κυβέρνησης. Οπως είπε, «εκφράζουν την ολοκληρωτική αντίληψη υπέρ των τοκογλύφων και εναντίον του ελληνικού λαού».

«Ο καλύτερος υπερασπιστής του ελληνικού λαού θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός στρατός, τον οποίο θέλουν να εμπλέξουν στα σκοτεινά σχέδια τους», πρόσθεσε ο κ. Γλέζος και κατέληξε: «Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή