Χαγη: Ενταλμα σύλληψης εις βάρος του Καντάφι

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 14:40
UPD:15:46

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του γαμπρού του, ηγέτη της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

A- A A+

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι και του γαμπρού του, ηγέτη της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την 15η Φεβρουαρίου ως σήμερα.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης.

Σε αίτηση προς το δικαστήριο στις 16 Μαΐου ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο είχε ζητήσει από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά των τριών.

Ο εισαγγελέας κατηγορούσε τους τρεις άντρες για ανθρωποκτονίες και διώξεις εναντίον πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ειδικά στην Τρίπολη, την Βεγγάζη και την Μισράτα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Επίσης 650.000 Λίβυοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 243.000 έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Μορένο-Οκάμπο άρχισε την έρευνα στις 3 Μαρτίου, μόλις δύο εβδομάδες αφού ξέσπασαν οι συγκρούσεις τη Λιβύη. Ο ίδιος κατηγορεί τον Καντάφι ότι διέταξε ο ίδιος προσωπικά τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και αντιφρονούντων. Επίσης τονίζει πως ο γιος του Σαΐφ ανέλαβε την στρατολόγηση των μισθοφόρων.

Ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, «δεξί χέρι» του Καντάφι κατηγορείται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Καντάφι θα είναι ο δεύτερος εν ενεργεία επικεφαλής κράτους εναντίον του οποίου θα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, μετά τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.

Ο Καντάφι έχει «τον απόλυτο, τελικό και αναμφισβήτητο έλεγχο» του κρατικού μηχανισμού της Λιβύης και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανέφερε η δικαστής Σάντζι Εμασενόνο Μονάγκενγκ διαβάζοντας την απόφαση.

Η δικαστής πρόσθεσε ότι τόσο ο Καντάφι όσο και ο γιος του Σαΐφ αλ Ισλάμ «συνέλαβαν και ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για την αποτροπή και την πάταξη με όλα τα μέσα των διαδηλώσεων των πολιτών» εναντίον του καθεστώτος και ότι ο αλ Σανούσι χρησιμοποίησε τη θέση του στην ιεραρχία για να διατάξει επιθέσεις και να τις επιβλέψει.

Προέλαση των ανταρτών προς την Τρίπολη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, οι αντάρτες νοτίως της Τρίπολης προήλασαν φθάνοντας σε απόσταση 80 χλμ από την πρωτεύουσα και μάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα για τον έλεγχο της πόλης Μπιρ αλ-Γάναμ.

«Βρισκόμαστε στα νότια και δυτικά προάστια της αλ-Γάναμ», δήλωσε ο Τζούμα Ιμπραΐμ, εκπρόσωπος των ανταρτών στη γειτονική πόλη Ζιντάν.

«Σημειώθηκαν μάχες εκεί χθες. Ορισμένοι από τους μαχητές μας έχασαν τη ζωή τους, αλλά απώλειες είχαν και οι κυβερνητικές δυνάμεις. Είναι ήρεμη η κατάσταση σήμερα στην πόλη και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους», όπως είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή