Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 16:13
UPD:16:27
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ είναι η βίαιη τροπή των σημερινών διαδηλώσεων στην Αθήνα, η 48ωρη απεργία και η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Η ελληνική αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές στην κεντρική Αθήνα την Τρίτη, κατά την έναρξη της 48ωρης απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές ως τίμημα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια», επισημαίνει το Reuters.

«Ενώ χιλιάδες πραγματοποιούσαν πορεία στο Σύνταγμα κοντά στο κοινοβούλιο, εκατοντάδες κουκουλοφόροι νεαροί έριχναν πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς που απαντούσαν με δακρυγόνα καθώς η αρχικά ειρηνική ατμόσφαιρα έγινε βίαιη», προσθέτει το διεθνές πρακτορείο.

«48ωρη απεργία άρχισε στην Ελλάδα, ενώ το κοινοβούλιο ετοιμάζεται για μία σημαντική ψηφοφορία πάνω σε αυστηρά μέτρα λιτότητας», επισημαίνει το BBC.

«Η πορεία άρχισε ειρηνικά, αλλά μικρές ομάδες διαδηλωτών αργότερα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων».

Ο απεσταλμένος του δικτύου στην Αθήνα επισημαίνει ότι «αρχικά το κλίμα ήταν καλό, αλλά υπάρχει αληθινή οργή που βράζει κάτω από την επιφάνεια».

Ο ίδιος λέει ότι «μία ήττα της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα θα προκαλούσε ρίγη αγωνίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την προοπτική να γίνει τον ερχόμενο μήνα το πρώτο κράτος-μέλος που θα χρεοκοπήσει».

«Οι ελληνικές διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας γίνονται βίαιες καθώς αρχίζει η απεργία», τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN.

«Η ελληνική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην Αθήνα προκειμένου να απωθήσει διαδηλωτές, καθώς χιλιάδες πραγματοποιούσαν πορεία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αστυνομικοί ρίχνουν δακρυγόνα σε ελληνική πορεία κατά της λιτότητας» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος του Sky News.

«Η αστυνομία στην Αθήνα έκανε χρήση δακρυγόνων μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές που πετούσαν ξύλα και μπουκάλια, καθώς άρχιζε η διήμερη απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας», επισημαίνεται.

«Τα ελληνικά συνδικάτα απεργούν καθώς ο Παπανδρέου αναζητεί στήριξη» είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του Bloomberg.

«Η ελληνική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσει διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας καθώς τα συνδικάτα έκλεισαν τις κρατικές υπηρεσίες πριν την ψηφοφορία στη βουλή για τα μέτρα λιτότητας, η οποία μπορεί να καθορίσει αν η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία».

«Τα ελληνικά συνδικάτα οργανώνουν μαζική απεργία» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης των Financial Times.

«Το υπό κομμουνιστική ηγεσία συνδικάτο της Ελλάδας άρχισε την Τρίτη δύο ημέρες απεργιών και διαδηλώσεων εναντίον της λιτότητας στο κέντρο της Αθήνας καθώς οι βουλευτές συζητούν ένα αμφιλεγόμενο τετραετές πακέτο που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα είναι το θέμα και ενός από τα κύρια άρθρα της εφημερίδας, με τίτλο «Η ώρα της ευθύνης για την Ελλάδα». «Σε αυτές τις στενόμυαλες στιγμές για την Ευρώπη, αν είναι υπερβολικό να ζητήσει κανείς από τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ να βάλουν το συμφέρον της ευρωζώνης πάνω από το δικό τους, ίσως θα πρέπει να θυμηθούν ότι μία χρεοκοπία θα ισοπεδώσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και μάλλον θα καταστρέψει το βολικό, ρουσφετολογικό πολιτικό τους σύστημα. Όσο για τους βουλευτές της ΝΔ, καλά θα κάνουν να μην εμποδίσουν την έγκριση του προγράμματος λιτότητας», επισημαίνει το άρθρο αφού έχει αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια ελληνική χρεοκοπία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή