Με στόχο την περικύκλωση της Βουλής

Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το Μεσοπρόθεσμο
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 08:45
UPD:09:31

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συναυλία συμπαράστασης στους «αγανακτισμένους» από τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Τάνια Τσανακλίδου και Αλίνοο Ιωαννίδη

A- A A+

Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Δεκάδες πολίτες από όλη τη χώρα συρρέουν στα κύρια μπλόκα των «αγανακτισμένων», στο σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός», στο Καλλιμάρμαρο και την πλατεία Συντάγματος. Στόχος τους η περικύκλωση της Βουλής, εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στις 14:00, αλλά και να εμποδίσουν την είσοδο βουλευτών στο κτίριο.

Στις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στις 19:00 η συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος ήταν ήρεμη με τους διαδηλωτές που έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται, να συζητούν για τη σημερινή μεγάλη -όπως προμηνύεται- συγκέντρωση και το πως θα κατευθύνουν τον κόσμο που θα συμμετάσχει. Την ίδια ώρα, στους γύρω δρόμους ειδικά συνεργεία του δήμου καθάριζαν την περιοχή που θυμίζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια.

Τα έκτροπα άρχισαν χθες γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι όταν ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να εκσφενδονίζει πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ οι κουκουλοφόροι έσπαζαν τα μάρμαρα της πλατείας για να επιτεθούν στα ΜΑΤ. Η χρήση των χημικών σταδιακά γενικεύθηκε και μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος είχε μετατραπεί σε θάλαμο αερίων. Τα δακρυγόνα και οι έφοδοι των ανδρών των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών συνεχίστηκαν μέχρι τις 17:00 και προς στιγμή οι «αγανακτισμένοι» αποκλείστηκαν μέσα στην πλατεία περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, οι διαδηλωτές κατάφεραν να απωθήσουν τους αστυνομικούς προς το πεζοδρόμιο της Βουλής, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια, λίγο μετά τις έξι, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και η συναυλία συμπαράστασης προς τους «αγανακτισμένους» (στιγμιότυπο στη φωτογραφία).

Επεισόδια σημειώθηκαν και τη νύχτα, με αντεγκλήσεις μεταξύ ομάδας συγκεντρωμένων και αστυνομικών μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Φωτιές και οδοφράγματα στήθηκαν στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων, ενώ σε εξέλιξη ήταν πετροπόλεμος και καταστροφές στην οδό Σταδίου και κεντρικά ξενοδοχεία. Η Αστυνομία προχώρησε και πάλι σε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου κάμψης. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, είχαν γίνει 22 προσαγωγές, 15 συλλήψεις και είχαν τραυματιστεί 38 αστυνομικοί.

Σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ήδη παραταχθεί στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου, ενώ στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος των ανθοπωλείων, έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης της ΕΛ.ΑΣ..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή