«Βομβαρδισμένο» τοπίο το Σύνταγμα

99 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 23:38
UPD:23:51

A- A A+

«Βομβαρδισμένο» τοπίο θυμίζει το Σύνταγμα, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα έξω από τη Βουλή, με φόντο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους ήταν αποπνικτική λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών και δακρυγόνων από την αστυνομία, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 διαδηλωτές να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αστυνομία έκανε απρόκλητη χρήση χημικών εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά, καθώς και για απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών σε βάρος πολιτών.

Το ΕΚΑΒ, από την πλευρά του, κατήγγειλε ότι η αστυνομία δεν άφηνε τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν το Σύνταγμα για να περισυλλέξουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 99 άτομα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένα άτομο στο «Σωτηρία».

Έχουν επίσης τραυματιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία, 31 αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 16 συλλήψεις και 43 προσαγωγές.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των κουκουλοφόρων συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, με τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα να είναι καλυμμένοι από πέτρες, μάρμαρα, καρέκλες και δοκάρια. Εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και ξενοδοχεία επί της πλατείας Συντάγματος, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων και καμένοι κάδοι απορριμμάτων συμπληρώνουν τη θλιβερή εικόνα.

Μεταξύ των βανδαλισμών που σημειώθηκαν, φωτιά πήρε και η είσοδος του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία σβήστηκε με την παρέμβαση δύο οχημάτων της πυροσβεστικής.

Στις φλόγες κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην πλατεία Συντάγματος

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, ομάδα ατόμων έσπασε το κιγκλίδωμα, που είχαν τοποθετήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στο άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη, με αποτέλεσμα να γενικευτεί η ένταση και η αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κουκουλοφόροι έσπαγαν με λοστούς μάρμαρα από τα πεζοδρόμια και τα πετούσαν προς τους αστυνομικούς. Λόγω της κατάστασης, αποφασίστηκε η εκκένωση του ξενοδοχείου King George.

Το απόγευμα κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, επί της Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματοκιβώτιο, το οποίο παραβίασαν, χωρίς ωστόσο, να βρουν χρήματα εντός του.

Με την εμφάνιση των αστυνομικών και τη χρήση χημικών ουσιών, οι ομάδες των κουκουλοφόρων διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, αλλά και προς την πλατεία Ομόνοιας.

Το απόγευμα μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού, πραγματοποίησαν πορεία στη λεωφόρο Αμαλίας, η οποία, όμως διαλύθηκε, μετά από ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ενταση και περιορισμένη χρήση χημικών υπήρξε από το πρωί σε μπλόκο διαδηλωτών έξω από το σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός».

Οπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, όλα άρχισαν όταν περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βασ. Σοφίας, στο ύψος του Ευαγγελισμού, αρνούμενοι να απομακρυνθούν, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος τους ήταν να εμποδιστεί η πρόσβαση των βουλευτών στη Βουλή για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Σημειώνεται ότι από νωρίς η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Σύνταγμα, με σκοπό να διευκολύνει τη διέλευση των αυτοκινήτων των βουλευτών προς τη Βουλή.

Ένταση δημιουργήθηκε γύρω στις δέκα το πρωί και στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του Καλλιμάρμαρου, όταν κι εκεί περίπου 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν τη δίοδο προς τη Βουλή. Στις φλόγες τυλίχθηκαν κάδοι απορριμμάτων, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και τελικά οι διαδηλωτές υποχώρησαν προς της Βασ. Όλγας.

Eνορκη διοικητική εξέταση για το βίντεο που πρόβαλε το Alter

Εν τω μεταξύ, την «άμεση και εξονυχιστική έρευνα» για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σχετικά με βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alter ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ παράλληλα διατάχθηκε και η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού εμφανίζονται άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους να συνομιλούν με αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια εισέρχονται στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Εντονες αντιδράσεις για τη «βροχή» χημικών και τη βία κατά διαδηλωτών - Υπεραμύνεται η Αστυνομία

Η χρήση χημικών από την αστυνομία έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Πάντως, μιλώντας το απόγευμα στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι η αστυνομία εξαναγκάζεται να παρατείνει την αντίδρασή της απέναντι στη δράση των κουκουλοφόρων, ενώ έκανε λόγο για δήθεν αλόγιστη χρήση χημικών.

Το βράδυ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, παραδέχθηκε πως έγινε ευρεία χρήση χημικών, υπεραμυνόμενος των ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανέφερε, έγινε ευρεία χρήση χημικών για να απωθηθούν οι βάνδαλοι, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με καταγγελίες για απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά, αφού σημείωσε πως δεν μπορεί να δώσει απάντησε σε αναφορές που κάνουν κάποιοι άνθρωποι, πρόσθεσε ότι κάποιοι επιτέθηκαν στα ΜΑΤ, τα οποία έπρεπε να αντιδράσουν. Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε τα δακρυγόνα που έπεσαν να επηρέασαν και άλλους που διαδήλωναν ειρηνικά.

REUTERS

«Σε διατεταγμένη υπηρεσία οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων και τα ΜΑΤ στρέφονται με αγριότητα και τόνους χημικών κατά της λαϊκής κινητοποίησης έξω από τη Βουλή» αναφέρει στο ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλοντας τη στάση της αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών.

Προσθέτει πως «βρίσκονται στην υπηρεσία της κυβέρνησης, υπηρετώντας το σχέδιο τρομοκράτησης του λαού και του λαϊκού κινήματος. Συμπληρώνουν με τον κατασταλτικό αυταρχισμό τον αισχρό εκβιασμό της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Η απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στην άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα είναι η λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της εξουσίας των μονοπωλίων».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, ότι «η αστυνομία επιτέθηκε με τόνους χημικών ακόμα και μέσα στο μετρό και ξυλοκόπησε διαδηλωτές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να τραυματιστούν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «στόχος της αστυνομίας δεν είναι οι κουκουλοφόροι, των οποίων άλλωστε αξιοποίησε τη δράση, αλλά οι χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές».

«Στόχος της κυβέρνησης ήταν η διάλυση της συγκέντρωσης και η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με μια ερημωμένη από το λαό πλατεία Συντάγματος. Το μεσοπρόθεσμο μπορεί να ψηφίστηκε, αλλά οι αγώνες του λαού θα συνεχιστούν για τη μη εφαρμογή του και την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την αντίθεσή της σε «κάθε εξτρεμιστική τακτική με τυφλές πράξεις βίας» εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά, καταδικάζοντας τόσο «την ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων», όσο και την «αλόγιστη χρήση χημικών», που υπονομεύουν ανοιχτά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις».

Επισημαίνει επίσης, την «ανεπάρκεια» της ελληνικής αστυνομίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ακραία στοιχεία που κινούνται στις παρυφές των διαδηλώσεων.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμμαχία απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «να ξεπεράσουν την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητα που τα διακρίνει και να δώσουν άμεσα λύση, επιβάλλοντας το νόμο».

«Η μανία των κουκουλοφόρων της πλατείας Συντάγματος, έχει ως αποτέλεσμα την πυρκαγιά στο Ταμιευτήριο και την εκκένωση ενός κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, με τεράστιες αρνητικές προεκτάσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας, μέσα στην τουριστική περίοδο», επισημαίνει η παράταξη.

Καλεί παράλληλα τις δυνάμεις της αριστεράς «που καλλιεργούν και καλύπτουν», όπως αναφέρει. «αυτά τα φαινόμενα», να καταδικάσουν τα επεισόδια. «Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό για την καταστροφή που συντελείται», καταλήγει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη χρήση των χημικών, αλλά «και τη βάρβαρη βία και το κτύπημα με ρόπαλα απεργών και διαδηλωτών στον Ευαγγελισμό και αλλού».

«Η κυβέρνηση αφού πέτυχε με τους εκβιασμούς, την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία να περάσει τα βάρβαρα μέτρα, κατέφυγε στον αυταρχισμό και την κρατική βία», σημειώνει η ΟΔΥΕ και καλεί όλους την Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις «για να αντισταθούν στο νέο έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού».

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου

Οι εκκλήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, να εξασφαλιστεί διάδρομος διαφυγής για εκατοντάδες άτομα που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στο Μετρό με αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη χημικών προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να αποχωρήσει για λίγα λεπτά από την αίθουσα της Ολομέλειας, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να συνεννοηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε με συντονισμένες ενέργειες να απεγκλωβιστούν όλα τα άτομα που βρέθηκαν στο Σύνταγμα είτε τυχαία, όπως είπε, είτε για να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Λίγο αργότερα, ανέφερε ότι σε επικοινωνία του με τον υπουργό Προστασίας Χρήστο Παπουτσή τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αστυνομία στο Μετρό και όποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει από την περιοχή.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας να ενεργήσει άμεσα έτσι ώστε, όπως είπε, να σταματήσει το αμόκ βίας που έχει στόχο χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές και να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από το ΜΕΤΡΟ μέσα στο οποίο βρίσκονται αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα.

«Δεν μπορεί να προσεγγίζουμε στο ίδιο επίπεδο τους κουκουλοφόρους με την αστυνομία. Πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτονόητα πράγματα. Δεν μπορεί να ποντάρουμε στο αδιέξοδο και στην αποτυχία, δεν είναι αποτελεσματικό, δεν αποδίδει καρπούς εθνικούς ή κομματικούς. Πρέπει να προχωρήσουμε», απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης ώστε να εξασφαλιστεί διάδρομος διαφυγής για τους εγκλωβισμένους, ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας «ότι δεν μπορεί να εγκαλεί στην αστυνομία που προσπαθεί να προστατεύσει τον ελεύθερο διάλογο στη Βουλή όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να μείνει τίποτα όρθιο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για φαινόμενα βίας από ανθρώπους που δεν θέλουν να δείξουν το πρόσωπο τους, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Παπουτσής, αν θέλει να ονομάζεται υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να προστατεύσει αυτούς που ειρηνικά διαδηλώνουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή