Διμερείς συναντήσεις Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 20:24
UPD:22:57
A- A A+

Διμερείς συναντήσεις με επικεφαλής σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι γνωρίζει το ενδιαφέρον του τουρκικού λαού για την οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι αναπτύσσονται δυναμικά, και, στο πλαίσιο αυτό σημαντική είναι η οικονομική συνεργασία που αναπτύσσεται, ιδιαίτερα στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

Από την πλευρά του ο κ. Κιλιτσντάρογλου ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρεόυ για την πρόσκληση και εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα να ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση. Αναφερόμενος στις σχέσεις των δυο χωρών τις χαρακτήρισε πολύ καλές, αναφέροντας ότι περίπου 600.000 Τούρκοι έρχονται στην Ελλάδα τον χρόνο.

Ο κ. Παπανδρέου είχε ακόμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη συμπαράσταση και την ολόψυχη συμπαράταξη της Κυπριακής Βουλής στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα με την οικονομική κρίση. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε, θα τα καταφέρουμε, γιατί ο Ελληνισμός είναι πάντα για τα δύσκολα και με επιτυχίες», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την συμπαράσταση της Κυπριακής Βουλής. «Μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε σε ένα δύσκολο, επίπονο αλλά, όπως πολύ σωστά είπες, ένα έργο που θα το καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ευχαρίστησε ακόμη για τη σταθερή, τη μόνιμη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, όλων των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού, στο «δύσκολο αγώνα για μια λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Φινλανδίας Έρο Χαιναλουόμα, με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου, για να υπερβεί την κρίση. Συζητήθηκε, επίσης, η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις εγγυήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, Λιού Ζιεγί. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εμβάθυνση των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στον τουρισμό, την ενέργεια και την ναυτιλία.

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί και την συμπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της ΠΔΓΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Οι εργασίες της Συνόδου του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ολοκληρώνονται το Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή