Α. Διαμαντοπούλου: Ανοίγονται νέοι δρόμοι στην εκπαίδευση

Σάββατο, 02 Ιουλίου 2011 11:33
A- A A+

«Η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση ανοίγει άλλους δρόμους, πέρα από την καθημερινή σύγκρουση πάνω στους αριθμούς του μεσοπρόθεσμου», δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής η κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας υπεραμύνεται του νέου νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, χαρακτηρίζοντάς τον ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχει επιχειρήσει ποτέ. «Ή τώρα ή ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια δίνεται στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα και περνάει επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κ. Διαμαντοπούλου περιμένει την ψήφισή του μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν αποκλείει αλλαγές και δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει πολλά σημεία του που αποτελούν «αγκάθια» για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όπως τονίζει η υπουργός Παιδείας, με το νέο νόμο - πλαίσιο εισάγεται ο θεσμός της αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες των καθηγητών κάθε πέντε χρόνια, δίνεται η δυνατότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να οργανώσουν τα προγράμματα των σπουδών τους και να ορίσουν τη διάρκειά τους, ενώ η φοιτητική ιδιότητα θα χάνεται αν δεν υπάρχει εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναγνωρίζει πάντως ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έκαναν την κυβέρνηση να χάσει το βηματισμό της τους τελευταίους πέντε μήνες. «Δεν υπήρχαν ο ρυθμός, ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα που απαιτούσαν οι καιροί», παρατηρεί.

Υπογραμμίζει πάντως ότι τυχόν πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο θα ισοδυναμούσαν με εθνική αυτοκτονία και χαρακτηρίζει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος «πράξη ιστορικής ευθύνης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή