ΥΠΕΞ: Ετοιμοι για αποστολή βοήθειας στη Γάζα

Κυριακή, 03 Ιουλίου 2011 15:38
UPD:20:42
A- A A+

Την πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εκφράζει εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών, επικρίνοντας τις απόπειρες ομάδων ακτιβιστών να πραγματοποίησουν επιχείρηση διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας.

Για το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν άμεσα επαφές από ελληνικής πλευράς με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση της αποστολής από τη χώρα μας, σημειώνει το υπουργείο.

Το θέμα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμάς σε τηλεφωνική συνομιλίας που είχαν, με πρωτοβουλία του πρώτου.

Όπως ανακοίωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Αμπάς θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Κουαρτέτου στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον κ. Μπαν για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να αναλάβει η ίδια την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Γάζα σε συνέχεια σχετικών ενεργειών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ανακοίνωσε πως σε συνομιλία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε εκ μέρους της Ελλάδας την συνεργασία του οργανισμού προκειμένου η όλη προσπάθεια να διεξαχθεί στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας στην επιστολή του προς τον ΄Έλληνα Πρωθυπουργό και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Ο κ. Μπαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξή του προς την ελληνική πρωτοβουλία και διαβεβαίωσε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τη διαθεσιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών του Οργανισμού να συνεργασθούν με την Ελλάδα προς υλοποίησή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή