Να μην μάς πεθάνει υγιής «ο ασθενής»

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2011 20:01

A- A A+

«Φθάσαμε στο σημείο να βλέπουμε χώρες να υβρίζουν με τρόπο απαράδεκτο τους Ελληνες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι συνυπεύθυνο».

Ποιός το δήλωσε; Ο άνθρωπος που ενσάρκωνε την περίοδο των μεγάλων προσδοκιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και των ακόμη μεγαλύτερων πακέτων, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.

Ο εκ των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ενοποίησης κατέθεσε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τα εκ γενετής λάθη στην Ε.Ε., προτείνει λύσεις και στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους Έλληνες.

Στην ευρωζώνη, τα λάθη έγιναν από τη γέννησή της, λέει, αφού αυτή δεν συνοδεύτηκε με ένα σύστημα ενισχυμένης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.

Τώρα, η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αμοιβαιότητα του χρέους, δηλαδή όλα τα χρέη στον ίδιο κορβανά για κοινή αντιμετώπιση, με την έκδοση δύο ειδών «ευρωομολόγων», μπλε και κόκκινων, υγιών και λιγότερο υγιών. Επιπλέον, εισηγείται συνδυασμό των μέτρων λιτότητας με μέτρα για την ανάπτυξη, διαφορετικά θα βρεθούμε προ του παραδόξου, «ο ασθενής να πεθάνει υγιής».

Το μήνυμα για τους Ελληνες; Εγιναν ανόητα λάθη, η κατάσταση είναι δύσκολη, καλύτερη όμως από μια έξοδο από το ευρώ που θα μειώσει κατά 20% το βιοτικό επίπεδο, υποστηρίζει.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή