«Υπεύθυνο για θανάτους στη Σρεμπρενίτσα» το ολλανδικό κράτος

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 17:48

Το κράτος της Ολλανδίας φέρει την ευθύνη για τους θανάτους τριών Βόσνιων μουσουλμάνων μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα στην διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, αποφάσισε ολλανδικό εφετείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάθεση αγωγών εναντίον του και την διεκδίκηση αποζημιώσεων.

A- A A+

Το κράτος της Ολλανδίας φέρει την ευθύνη για τους θανάτους τριών Βόσνιων μουσουλμάνων μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα στην διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, αποφάσισε ολλανδικό εφετείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάθεση αγωγών εναντίον του και την διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Ολλανδικά στρατεύματα είχαν την ευθύνη του ανακηρυγμένου από τον ΟΗΕ «ασφαλούς θύλακα» στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όταν σερβοβοσνιακές δυνάμεις τον παραβίασαν και σφαγίασαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

Συγγενείς ενός ηλεκτρολόγου ο οποίος βοηθούσε τους Ολλανδούς αλλά σκοτώθηκε στη Σρεμπρένιτσα και ένας μεταφραστής τους, ο πατέρας του οποίου είχε επίσης βρει το θάνατο, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη εναντίον του ολλανδικού κράτους ζητώντας να τους καταβληθούν αποζημιώσεις.

Στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε ότι το ολλανδικό κράτος είναι υπεύθυνο διότι η ολλανδική αποστολή των κυανοκράνων του ΟΗΕ, γνωστή ως Dutchbat, δεν θα έπρεπε να έχει επιτρέψει στους άνδρες να βγουν από τον ασφαλή θύλακα ή να πέσουν στα χέρια των σερβοβοσνιακών δυνάμεων.

«Το Dutchbat είχε καταγράψει πολλαπλά επεισόδια στα οποία οι Βόσνιοι Σέρβοι κακομεταχειρίστηκαν ή σκότωσαν άνδρες πρόσφυγες έξω από το συγκρότημα. Οι Ολλανδοί επομένως γνώριζαν ότι… οι άνδρες διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο εάν έφευγαν από το συγκρότημα», ανέφερε το ανακοινωθέν του εφετείου, το οποίο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση.

Την 10η Σεπτεμβρίου 2008 το δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ότι το ολλανδικό κράτος δεν μπορούσε να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνο για τους χειρισμούς του Dutchbat, το οποίο είχε καταγγελθεί ότι παρέδωσε μουσουλμάνους πρόσφυγες στις σερβοβοσνιακές δυνάμεις παραβιάζοντας πολλούς ολλανδικούς νόμους και διεθνείς συνθήκες.

Η οργάνωση «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» είχε προσφύγει εναντίον του ολλανδικού κράτους, σε μια υπόθεση που πλέον βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο και εξετάζεται η παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι ενάγοντες αμφισβητούν επίσης την ασυλία όσων έδρασαν για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Στη σημερινή του απόφαση το εφετείο τονίζει ότι η απόφασή του αφορά μόνο τις συγκεκριμένες υποθέσεις των τριών μουσουλμάνων και δεν έχει λάβει ουδεμία απόφαση σε ό,τι αφορά τους ολλανδικούς χειρισμούς στη Σρεμπρένιτσα.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση είχε πέσει το 2002 μετά το πόρισμα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Πολεμικής Τεκμηρίωσης το οποίο επέρριπτε ευθύνη στην κυβέρνηση και τον ΟΗΕ για την αποστολή ελλιπώς εξοπλισμένων Ολλανδών στη Βοσνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή