Στον εισαγγελέα στοιχεία για παράνομη ασφάλιση αλλοδαπών στον ΟΓΑ

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 13:45
A- A A+

Στον εισαγγελέα έχουν διαβιβαστεί από τον ΟΓΑ, στοιχεία για αλλοδαπούς που είχαν ασφαλιστεί στον Οργανισμό χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, με ανακριβείς ή και πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών-κτηματιών.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την υπαγωγή Αλβανών υπηκόων στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, οι υπηρεσίες του Οργανισμού καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα της εγγραφής στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Σημειώνει ακόμη ότι πολλοί αλλοδαποί, παρακινούμενοι από τις χαμηλές εισφορές του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, επιδιώκουν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ (και μέσω της ασφάλισής τους αυτής να τους χορηγηθεί άδεια διαμονής για εργασία στη χώρα μας), χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Πρόκειται για οικοδόμους, οικιακές βοηθούς κ.λπ., που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, από το οποίο εισφοροδιαφεύγουν είτε οι ίδιοι είτε οι εργοδότες τους.

Ο ΟΓΑ, με όλα τα διατιθέμενα μέσα διενεργεί ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση διαβεβαιώνει ο υπουργός και προσθέτει ότι έχουν γίνει έλεγχοι σε πολλές δημοτικές-τοπικές κοινότητες της χώρας, τα στοιχεία των οποίων όσον αφορά στην αναζήτηση και τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών, διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, από τον ΟΓΑ πραγματοποιήθηκαν και οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, αναδρομική διακοπή της ασφάλισης ή διαγραφή από τα Μητρώα Ασφαλισμένων του Οργανισμού καθώς και ενημέρωση των αρμοδίων Διευθύνσεων Αλλοδαπών, για το ενδεχόμενο ανάκλησης των αδειών διαμονής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή