Βρετανία: Έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ζήτησε ο πρωθυπουργός

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 17:07
UPD:13/07/2011 16:53
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε να πραγματοποιηθεί επίσημη έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους του πρώτου σε κυκλοφορία κυριακάτικου τάμπλοϊντ στη χώρα News of The World, που ανήκει στο Ρούπερτ Μέρντοκ.

«Πρέπει να γίνει μια έρευνα, πιθανόν περισσότερες έρευνες, γι' αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο. Ο κόσμος έχει «εξοργιστεί» με την υπόθεση που αφορά πλέον όχι μόνο πολιτικούς και διασημότητες, αλλά και θύματα εγκλημάτων.

Συγγενείς ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο δήλωσαν ότι η αστυνομία τους είπε ότι φωνητικά μηνύματά τους μπορεί να είχαν υποκλαπεί από την κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο Γκρέιαμ Φουλκς, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στις επιθέσεις, είπε στο BBC ότι η αστυνομία επικοινώνησε μαζί του αφού τα στοιχεία του βρέθηκαν σε λίστα ονομάτων με πιθανά θύματα υποκλοπών της News of the World.

Όπως είπε ο Φουλκς, μετά τις επιθέσεις του 2005 η οικογένειά του δεν είχε μάθει νέα του γιου του για αρκετές ημέρες. «Χρησιμοποιούσαμε μανιωδώς τα τηλέφωνά μας επιχειρώντας να βρούμε πληροφορίες για τον Ντέιβιντ και μιλούσαμε για πολύ προσωπικά θέματα. Η σκέψη ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μας άκουγαν είναι φρικτή…», δήλωσε.

Στη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο πιθανώς οι βουλευτές να ζητήσουν μποϊκοτάζ της εφημερίδας News of the World μέχρι να παραιτηθεί η στενή συνεργάτιδα του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην αρχισυντάκτρια και φίλη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση καθώς έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή είχε προσλάβει ως επικεφαλής της επικοινωνίας του τον Αντι Κούλσον, επίσης πρώην αρχισυντάκτη της News of the World.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποσύρει τις διαφημίσεις της από το τάμπλοϊντ. Aλλες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ζήτημα, ενώ καμπάνιες που καλούν σε μποϊκοτάζ έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο.

Χθες, η εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι η εφημερίδα το 2002 υπέκλεψε τηλεφωνικά μηνύματα νεκρής έφηβης, παρακωλύοντας τις έρευνες εντοπισμού της όταν εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με την Guardian, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που εργαζόταν για την News of The World υπέκλεψε τηλεφωνικά μηνύματα της Μίλι Ντάουλερ μετά την εξαφάνισή της και την ώρα που η αστυνομία την αναζητούσε. Ο ντετέκτιβ φέρεται επίσης να έσβησε κάποια μηνύματα για να υπάρχει χώρος στον τηλεφωνητή της, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η έφηβη ήταν ζωντανή.

Έρευνα εναντίον της News of The World για την υποκλοπή τηλεφωνικών μηνυμάτων προσωπικοτήτων και πολιτικών έχει ξεκινήσει από το 2005.Τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας έχουν συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς