Παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τους οίκους αξιολόγησης

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 14:09
UPD:14:46
A- A A+

Τους τρόπους που προτίθεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους μας για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και την προστασία της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας ζητούν να πληροφορηθούν με ερώτηση που κατέθεσαν, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές Μ. Κατρίνης, Αθ. Γικόνογλου, Σπ. Μαργέλης και Ιω. Αμοιρίδης, οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την ουσιαστική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει, σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο, τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης και την απήχησή τους στις αγορές.

Ετσι, προσθέτουν, παρουσιάζεται το φαινόμενο κυρίαρχα κράτη και διεθνείς οργανισμοί να εξαρτούν τις πολιτικές τους αποφάσεις από τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς των οίκων αξιολόγησης, «που είναι γνωστό ότι ελέγχονται για κερδοσκοπικά παίγνια και αδιαφανείς κανόνες λειτουργίας, χαρακτηριστικά που φυσικά δεν καλύπτει η δημοσιοποίηση των υπολογιστικών τους μοντέλων».

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών αν σκοπεύουν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της επίσπευσης δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης δημόσιου χαρακτήρα.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να προειδοποιήσει ότι «οποιαδήποτε νέα υποβάθμιση διαρκούντος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (η οποία ενδέχεται να έχει μοιραίες συνέπειες ενόψει της μελλοντικής επιστροφής της χώρας στις αγορές) θα αποτελέσει αιτία νομικού πολέμου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρεία που θα το πράξει».

ΚΚΕ: Καμία θετική εξέλιξη από τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου

Καμία καμιά θετική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης δεν «βλέπει» το ΚΚΕ από το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «ο άγριος καβγάς ανάμεσα στην ΕΕ και τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης αποτελεί μέρος των ανταγωνισμών και συγκρούσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές ληστές των λαών, καθώς διαπιστώνουν ότι η κρίση του καπιταλισμού είναι βαθιά».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, «να απεγκλωβιστούν από διλήμματα που θέτουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας», αντί «να διαλέγουν ποια μονοπώλια θα πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τη δική τους πτώχευση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή