Βρετανία: Ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Συνελήφθη πρώην σύμβουλος του Κάμερον
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 12:53
UPD:15:25

A- A A+

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για το θέμα των υποκλοπών που συνδέονται άμεσα με την εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World, προανήγγειλε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Της επιτροπής θα προεδρεύει δικαστής, ενώ οι έρευνές της θα γίνονται παράλληλα με αυτές της αστυνομίας.

«Δεν θα παραβλέψουμε τίποτε», δεσμεύτηκε ο Κάμερον στην διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι η εφημερίδα κλείνει.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ξεχωριστής έρευνας με θέμα την δεοντολογία στα μέσα ενημέρωσης, παραδεχόμενος την ανεπάρκεια της υπάρχουσας επιτροπής που ελέγχει τα μμε της Βρετανίας.

«Είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε πλήρως το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, τη σύλληψη του Αντι Κόλσον, πρώην διευθυντή επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ. Ο Κόλσον κατηγορείται για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που γίνονταν από την «News of the World», την εποχή που ήταν διευθυντής της, από το 2003 ως το 2007).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίαε, ο 43χρονος, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο από τη θέση του στην Ντάουνινγκ Στριτ εξαιτίας του σκανδάλου, θεωρείται «ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων» και για «διαφθορά».

Οπως είχε γράψει νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση των Times, ο Κόλσον, εμφανίστηκε σήμερα σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου όπου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την πιθανή ανάμειξή του στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Το σκάνδαλο αγγίζει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στενές επαφές με τον Μέρντοκ (ιδιοκτήτης του ομίλου όπου ανήκει η News of the World), ενώ είχε ορίσει εκπρόσωπο Τύπου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του τον Αντι Κόλσον.

Ηδη ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, υφιστάμενος του Κόλσον, καθώς και ένας ιδιωτικός ερευνητής είχαν καταδικαστεί επειδή είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα εργαζόμενων στα Ανάκτορα.

Ο Κόλσον επέμενε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, αλλά καθώς προχωρούσαν οι αποκαλύψεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ομάδα του Κάμερον τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν το δημοσιογραφικό όμιλο του Μέρντοκ News International να μετατρέπει την Sun, την καθημερινή ταμπλόιντ με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία, σε κυριακάτικη, για να καλύψει την αγορά του κυριακάτικου Τύπου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία ήταν διευθύντρια της News of the World όταν άρχισαν οι υποκλοπές το 2002, αλλά ο Μέρντοκ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει από τον όμιλο.

Ο γιος του αυστραλού μεγιστάνα, Τζέιμς Μέρντοκ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Νews Corporation, δήλωσε στο Sky News ικανοποιημένος που η Μπρουκς δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση όσο ήταν διευθύντρια.

Συνελήφθη εκ νέου ο πρώην ανακτορικός συντάκτης της News of the World

Οπως ανέφερε επίσης πηγή της αστυνομίας ο πρώην ανακτορικός συντάκτης της εφημερίδας News of the World Κλάιβ Γκούντμαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί το 2007 για το σκάνδαλο των υποκλοπών, συνελήφθη εκ νέου σήμερα.

Ο Γκούντμαν είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών από τον Ιανουάριο του 2007, μετά τις καταγγελίες μελών του προσωπικού του Μπάκιγχαμ ότι υποκλέπτονταν μηνύματα από τους τηλεφωνητές τους που σχετίζονταν με τον τραυματισμό του πρίγκιπα Ουίλιαμ στο γόνατο.

Η νέα σύλληψη σχετίζεται με επιχείρηση της αστυνομίας η οποία αφορά τις καταγγελίες περί πληρωμών σε αστυνομικούς από στελέχη της News of the World.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή