Τελευταία αποστολή για το Atlantis

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 18:54
UPD:23:24

A- A A+

Για την 135η και τελευταία πτήση του αμερικανικού προγράμματος διαστημικών λεωφορείων που διήρκεσε συνολικά 30 χρόνια εκτοξεύθηκε το διαστημικό λεωφορείο Atlantis από το παραθαλάσσιο διαστημικό κέντρο της Φλόριντα.

To Atlantis μεταφέρει τετραμελές πλήρωμα και σημαντικές προμήθειες για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτοξεύθηκε γύρω στις 18:29 (ώρα Ελλάδας) για την 12ημερη αποστολή του μετά από μια γρήγορη επίλυση ενός τεχνικού προβλήματος της τελευταίας στιγμής.

«Τα 2 πρώτα λεπτά, το διαστημόπλοιο αναπτύσσει ταχύτητα 11,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, προκειμένου να υπερνικήσει τη δύναμη της βαρύτητας. Οι σφυγμοί των αστροναυτών φθάνουν τους 150, αλλοιώνεται η έκφραση του προσώπου τους, ενώ έχουν παρατηρηθεί και λιποθυμίες», εξήγησε ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, στο κοινό που παρακολούθησε την εκτόξευση σε απευθείας σύνδεση με τη NASA, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

«Τελειώνει μία εποχή και σε λίγα χρόνια, ας ελπίσουμε, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή», δήλωσε ο Γιάννης Δαγγλής Διευθυντής του Ινστιτούτου τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδιωτικές εταιρίες πρόκειται να αναλάβουν τη χρηματοδότηση των επόμενων διαστημικών αποστολών προς το διεθνή διαστημικό σταθμό.

Για τα επόμενα χρόνια, την πρωτοκαθεδρία των διαστημικών ταξιδιών θα έχει πλέον η Ρωσία, αφού τα ταξίδια στο διεθνή διαστημικό σταθμό θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τα Ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz.

Υπερήφανος ο Ομπάμα

Υπερήφανος για το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ εξέφρασε την ευχή να δει μια ημέρα έναν από τους συμπατριώτες του να κατακτά τον πλανήτη Αρη.

«Ξέρω ότι οι Αμερικανοί μοιράζονται την υπερηφάνεια μου για όσα έχουμε επιτύχει ως χώρα, και την ανυπομονησία μου για το επόμενο κεφάλαιο της υπεροχής μας στο διάστημα», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του.

«Πίσω από το Ατλαντίς και το πλήρωμά του των γενναίων αστροναυτών βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν ριχτεί με το σώμα και την ψυχή στο πρόγραμμα του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου τα τελευταία 30 χρόνια. Σε αυτούς και όλα τα μέλη της NASA, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου», προσθέτει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή