Γουατεμάλα: Δολοφονήθηκε ο αργεντινός τραγουδιστής Φακούντο Καμπράλ

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 07:05
A- A A+

Νεκρός από σφαίρες αγνώστων που γάζωσαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, έπεσε το Σάββατο ο αργεντινός τραγουδιστής Φακούντο Καμπράλ, ένας από τους αστέρες της λατινοαμερικάνικης μουσικής, στην Πόλη της Γουατεμάλας.

Ο 74χρονος Καμπράλ, ο οποίος έγινε διάσημος την δεκαετία του 1970, όταν συμμετείχε στο λατινοαμερικάνικο κίνημα αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας μέσω της τέχνης, πήγαινε στο αεροδρόμιο για να πετάξει στη Νικαράγουα όταν τρία οχήματα παγίδευσαν το λευκό Range Rover στο οποίο επέβαινε και οι άνδρες που βρίσκονταν σε αυτά άνοιξαν πυρ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γουατεμάλας Κάρλος Μενοκάλ.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι σκοτώθηκε ο οδηγός.

Γόνος μιας φτωχής οικογένειας, ο Καμπράλ έγινε πολύ γνωστός για το τραγούδι «No Soy De Aqui, Ni Soy De Alla» (Δεν είμαι από εδώ, ούτε είμαι από εκεί), το οποίο διασκεύασαν αργότερα πολλοί άλλοι ερμηνευτές, ανάμεσά τους και ο Χούλιο Ιγκλέσιας.

Ο Καμπράλ πήγε εξόριστος στο Μεξικό στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). Συνέχιζε να είναι πολύ δημοφιλής και πραγματοποιούσε περιοδεία στην Κεντρική Αμερική.

Τη διαβεβαίωση ότι θα αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη έδωσε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλβαρο Κολόμ. Πρόσθεσε ακόμη ότι μίλησε στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την δολοφονία, το κίνητρο της οποίας παραμένει ασαφές.

Η Γουατεμάλα, μια από τις πιο φτωχές χώρες της περιφέρειας, έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γουατεμάλας οι ένοπλοι «γάζωσαν» το όχημα στο οποίο βρισκόταν ο Καμπράλ με τουλάχιστον 18 σφαίρες, ενώ υπήρξε ανταλλαγή πυρών με ανθρώπους που προστάτευαν τον μουσικό και ακολουθούσαν με άλλο όχημα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο επιχειρηματίας Χένρι Φαρίνα, τραυματίστηκε, όπως και ένας από τους σωματοφύλακες του τραγουδιστή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς