Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στην Κύπρο

Παραιτήθηκαν υπ. Αμυνας - αρχηγός Εθνικής Φρουράς
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 07:38
UPD:19:28

A- A A+

Σε 12 ανέρχονται επισήμως οι νεκροί και σε 62 οι τραυματίες από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις 6 το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό, στην Κύπρο.

Κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως όλα τα θύματα είναι Κύπριοι, ενώ απέκλεισε τη δολιοφθορά σε σχέση με την έκρηξη. Από τους 62 τραυματίες, οι 50 έτυχαν των πρώτων βοηθειών και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ από τους υπόλοιπους 12, οι δύο είναι πολύ σοβαρά. Το Κέντρο Αίματος της Κύπρου απευθύνει επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου για την έκρηξη

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου για την έκρηξη

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στους νεκρούς περιλαμβάνονται πυροσβέστες και στρατιώτες. Το απόγευμα οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο, όπου κλήθηκαν οι οικογένειες για την αναγνώριση.

Οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, τα οποία είχαν κατασχεθεί το 2009 από το ιρανικό πλοίο Monchegorsk, την πορεία του οποίου είχαν ανακόψει οι κυπριακές αρχές μετά από πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πληροφορίες που συγκυριακά είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες και προέρχονται από τα αρχεία των wikileaks, φέρουν τις ΗΠΑ να άσκησαν, τότε, αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και εκεί να τεθεί σε περιορισμό. Αυτό τελικά έγινε και το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι για αρκετές ημέρες. Ύστερα από νηοψίες και έρευνες, πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, μέσω του ΡΙΚ έγινε γνωστό πως μεταξύ των νεκρών είναι ο διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης. Στο κανάλι μίλησε ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή Νικόλα και μάλιστα έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία: Κατήγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά, όπως ανέφερε, οι προειδοποιήσεις τους «έπεσαν στο κενό». Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια. Ειδικά χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εκρήξεις με νεκρούς και τραυματίες στην Κύπρο

Εκρήξεις με νεκρούς και τραυματίες στην Κύπρο

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το υπουργείο Αμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό. Ωστόσο, πρόσθεσε η πηγή, σήμερα το πρωί, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

Μετά το τραγικό συμβάν, ο χώρος έξω από τη Ναυτική Βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Παραιτήσεις

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Παραιτήσεις στην Κύπρο για το πολύνεκρο δυστύχημα

Παραιτήσεις στην Κύπρο για το πολύνεκρο δυστύχημα

Στο σημείο μετέβη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, έγινε γνωστό πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Mια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κύπρο»

«Mια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κύπρο»

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία, τονίζοντας ότι «σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της».

«Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας», τόνισε στη συνέχεια και εξέφρασε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους». «Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα».

Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη ενώ οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.

Στη ναυτική βάση μετέβη νωρίτερα και ο παραιτηθείς πλέον αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση», ανέφερε στο ΚΥΠΕ, κάνοντας λόγο για «μεγάλο κακό και καταστροφή».

Η έκρηξη ήταν τόσο βίαιη που προκάλεσε εκτενείς ζημιές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σε κοντινό αυτοκινητόδρομο «έβρεχε θραύσματα μετάλλου». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις 6 η ώρα το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανόυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Εκτεταμένες ζημιές στο χωριό Μαρί

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό πως τεράστιες είναι οι ζημιές στο χωριό Μαρί, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας και άνδρες της Πολιτικής Αμυνας, και βοηθούν τους κατοίκους και καταγράφουν τις ζημιές. Πρόσθεσε πως, ενδεχομένως, κάποια άτομα θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή διαμερίσματα στο Ζύγι, ή ακόμη και να στηθεί καταυλισμός. Ανέφερε επίσης πως μικρότερες ζημιές υπέστησαν οι κοινότητες Ψεματισμένος, Μαρώνι, Τόχνη, Καλαβασός και Πεντάκωμο.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία διέψευσε πληροφορίες, ότι λόγω νέων εκρήξεων στη ναυτική βάση απομακρύνονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία προτρέπει όλους να αποφεύγουν δηλώσεις και να μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που προκαλούν πανικό και ανησυχία στο κοινό.

Σοβαρές ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού

Στο μεταξύ, πολύ σοβαρές βλάβες υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού, ο οποίος έχει τεθεί εκτος λειτουργίας, ενώ από το πρωί υπάρχει εκτεταμένη διακοπή στην ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία, ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο κ. Πασχαλίδης προήδρευσε σύσκεψης στο Βασιλικό, στην οποία παρακάθισαν ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια την οποία θα ζητήσουμε. Κάναμε έκκληση και θα εκδοθεί διάταγμα για την ενεργοποίηση των ιδιωτικών εφεδρικών γεννητριών ούτως ώστε να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια για μείωση των αρνητικών εξελίξεων αυτής της τραγωδίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν καράβια για την παραγωγή ενέργειας, απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα θα ληφθούν υπόψη αλλά πρώτιστα θα χρειαστεί αξιολόγηση των ζημιών και καταγραφή των ενεργειακών μας αναγκών.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς το κοινό να αποφευχθεί ο πανικός και υπάρξει συνεισφορά όλων στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το μέγεθος της ζημιάς στο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Κύπρου είναι πολύ μεγάλης έκτασης, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου.

Δέσμεση για πλήρη διερεύνηση των αιτίων

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και πώς καταλήξαμε στη σημερινή τραγωδία έδωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά διερευνά τα αίτια της έκρηξης, ενώ έχουν κληθεί και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και σημείωσε πως η έκρηξη σημειώθηκε σε υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο, το οποίο έπλεε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενήργησε τότε στη βάση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε συνεννόηση με το διεθνή οργανισμό, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η φύλαξη του υλικού είχε ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Στεφάνου δεν ξεκαθάρισε αν υπήρχαν γραπτές προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών, ενώ αρκέστηκε να πει έγιναν διάφορες επισημάνσεις και ότι την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας για το θέμα, ενώ στη συνέχεια έγινε έρευνα επιτόπου και ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για την προστασία του υλικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης, αλλά υπεύθυνη τοποθέτηση θα γίνει μετά το τέλος των ερευνών.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε, επίσης, αποφάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που δημιουργούνται με τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Στεφάνου, καλεί όλο τον κόσμο να συνεργαστεί για αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.

Οδύνη και επικρίσεις από τα κυπριακά κόμματα

Συντετριμμένος δηλώνει σύσσωμος ο κυπριακός πολιτικός κόσμος για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Ζύγι, ενώ με δηλώσεις τους εκπρόσωποι των κομμάτων κάνουν λόγο για εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.

Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έγινε ορθή εκτίμηση του κινδύνου από τα εμπορευματοκιβώτια, που φυλάσσονταν στη βάση. Σημείωσε επίσης ότι διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.

«Αν και δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο διοικητής της μονάδας έστειλε κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο Αμυνας σημειώματα για τους κινδύνους και την αδυναμία φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για «χωρίς προηγούμενο εγκληματικά λάθη, τα οποία δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητα».

Το τραγικό είναι ότι, ενώ υπήρχαν οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους, δεν λήφθηκε οποιοδήποτε μέτρο, πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθειά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Από την πλευρά του, ανείπωτη τραγωδία για την Κύπρο χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, τα όσα συνέβησαν στη ναυτική βάση.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μετέβη επίσης στο χώρο της τραγωδίας τόνισε ότι δεν είναι υπερβολή αυτό που ακούγεται, ότι πρόκειται περί βιβλικής καταστροφής. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι υλικές ζημιές θα επιδιορθωθούν. Επισήμανε ωστόσο το ανεπανόρθωτο της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Τη βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, χαρακτηρίζοντας «ανύκουστα και πρωτοφανή» τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο του 2011. Εκανε ακόμη λόγο για «αδράνειες και αναβλητικότητες, οι οποίες πληρώνονται με ανθρώπινες ζωές» και σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένες που θα πρέπει να αναζητηθούν.

Βαθειά οδύνη για την τραγωδία εξέφρασε η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αυτή την ώρα η σκέψη όλων είναι με τους οικείους των θυμάτων και με τους τραυματίες.

Συγκλονισμένοι δηλώνουν και οι Οικολόγοι, ενώ εκφράζουν τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Χρυσόστομος: Ανείπωτη η θλίψη

Συγκλονισμένος για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

«Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα, χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και διαβεβαιώνει ότι «η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος προσωπικά, στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα στους συγγενείς των αδικοχαμένων αδελφών μας και συμμετέχουν ολόψυχα στον αβάστακτο πόνο τους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Παπούλια - Δ. Χριστόφια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια προκειμένου να του εκφράσει τη βαθειά του οδύνη για το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στη Ναυτική Βάση της Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης» είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας παρακάλεσε τον κ. Χριστόφια να μεταφέρει προς τις οικογένειες θυμάτων και τραυματισμένων τα ειλικρινή συλλυπητήρια και αισθήματα συμπάθειας εκ μέρους του ελληνικού λαού και του ιδίου προσωπικώς.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε τη συμπάθεια του προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις οικογένειες των θυμάτων, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία εξέφρασε την ετοιμότητα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο να παράσχει βοήθεια προς τις Αρχές, καθώς και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, η Κυβέρνηση του οποίου αποστέλλει αεροπλάνο-γεννήτρια στην Κύπρο για παροχή βοήθειας.

Τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του, καθώς και με τον γ.γ. του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος κ. Ιζετ Ιτζιάν.

Συλλυπητήρια επιστολή Γ. Παπανδρέου

Συλλυπητήρια επιστολή, για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τις εκρήξεις στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», απέστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Κύριε Πρόεδρε,

Σας εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια εκ μέρους της Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων προς τις οικογένειες των θυμάτων στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος από την έκταση του τραγικού περιστατικού.

Για τη διάσωση τυχόν εγκλωβισμένων και την περίθαλψη των τραυματιών, όπως και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετικά με το συμβάν, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, με όποιο τρόπο κρίνετε σκόπιμο, τις υπηρεσίες της Κύπρου.

Η Μεγαλόνησος έχει τις δυνάμεις, την ικανότητα και τη θέληση να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφής.

Σε αυτό το έργο θα μας βρείτε αμέριστους συμπαραστάτες, τόσο για να ξεπεραστούν οι συνέπειες, όσο και στις προσπάθειες επούλωσης των πληγών που άνοιξαν τόσο τραγικά και απρόσμενα σήμερα το πρωί.

Σε ετοιμότητα για την αποστολή βοήθειας η ελληνική κυβέρνηση

Βαθιά οδύνη και ειλικρινή συλλυπητήρια προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Π. Μπεγλίτης: Είμαστε δίπλα στους Κύπριους

Π. Μπεγλίτης: Είμαστε δίπλα στους Κύπριους

Οπως είπε, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ομόλογό του Κώστα Παπακώστα, προς τον οποίο έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Ελλάδας για την αποστολή της αναγκαίας ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας.

«Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε εν τω μεταξύ την αποστολή αεροσκάφους C-27 με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των κυπριακών αρχών για την έκρηξη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Μ. Κυπριανού είχε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Κύπρος.

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Την οδύνη του εξέφρασε και ο Χρήστος Παπουτσής, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε δεύτερη γραμμή υποστήριξης βρίσκεται σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί.

«Αν χρειαστούν είτε δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με υπουργείου Εξωτερικών ότι είμαστε σε πλήρη διάθεση προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Στη διάθεση της Κύπρου τα ελληνικα νοσοκομεία

Στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσε εν τω μεταξύ όλες της νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Α. Λοβέρδος: Oι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στη διάθεση της Κύπρου

Α. Λοβέρδος: Oι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στη διάθεση της Κύπρου

«Επικοινώνησα με τον κ. Χρήστο Πατσαλίδη, υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του είπα ότι όλες οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στην διάθεσή τους.

«Στείλαμε μήνυμα στους αδελφούς μας πως ότι χρειαστούν, εμείς είμαστε εδώ και η απάντηση που πήρα ήταν ότι αν πράγματι χρειαστούν κάτι, θα ζητήσουν την βοήθειά μας», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Χρ. Πατσαλίδη.

Οπως του είπε ο κ. Πατσαλίδης, «η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή που δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και λιγότεροι τραυματίες».

Συλλυπητήρια επιστολή και από τον Φ. Πετσάλνικο

Τη βαθύτατη οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα στη Ναυτική Βάση της Κύπρου εξέφρασε με συλλυπητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Φ. Πετσάλινος.

«Η Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχοντας ολόψυχα στο βαρύ πένθος του Κυπριακού λαού, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του Ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Δηλώσεις συμπαράστασης από τα ελληνικά κόμματα

Ανείπωτη τραγωδία χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τα όσα τραγικά συνέβησαν σήμερα το πρωί στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος εκφράζουν τα βαθειά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων και εύχονται ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

«Ο πόνος και η θλίψη των οικογενειών των θυμάτων και όλων των αδελφών Ελλήνων της Κύπρου, αγγίζουν τις καρδιές ολόκληρου του ελληνισμού», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και ανακοίνωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

«Δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήρια μας για το σοβαρό δυστύχημα στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, που προκάλεσε τραγικές συνέπειες με νεκρούς και τραυματίες», αναφέρει σε μήνυμά του προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ το ΚΚΕ.

«Το Κόμμα μας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή του στον Κυπριακό λαό και την κυβέρνηση και έχουμε την πεποίθηση πως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν κι αυτή τη δύσκολη δοκιμασία», προσθέτει.

«Σήμερα πενθεί όλος ο Ελληνισμός, τόσο στην Κύπρο αλλά και όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες. Πρέπει με εξαιρετική προσοχή να ανιχνευθούν τα βαθύτερα αίτια», δήλωσε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Νιώθουμε συγκλονισμένοι για τη μεγάλη τραγωδία, με πολλά ανθρώπινα θύματα, που πλήττει την Κύπρο από τα ξημερώματα ύστερα από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης"», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Δημήτρη Χριστόφια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε θερμά αλληλέγγυοι στον κυπριακό λαό και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», συμπληρώνει.

Tην αλληλεγγύη της στον κυπριακό λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειας των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στη Ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε κοντά σας», ανάφερε σε δήλωσή του.

Ενημέρωση για την πορεία των ερευνών είχε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε παράλληλα τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών, σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και στην πολιτική του ηγεσία. «Ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός είναι δίπλα του στις καλές, αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές», τόνισε.

Ε.Ε.: Mήνυμα στήριξης στον κυπριακό λαό

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων στο Ζύγι και τη συμπαράστασή του «σ' αυτές τις δύσκολες ώρες» στον πρόεδρο της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Τη συμπαράστασή του στους οικείους των θυμάτων από την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελου Φλωράκη, εξέφρασε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά συμπόνια μου προς τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. Η καρδιά και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες που έχουν υποστεί απώλεια και ζημιά αλλά και τους κατοίκους της περιοχής για την καταστροφή που αντιμετωπίζουν. Ο λαός της Κύπρου, οι ομάδες διάσωσης και όσοι προσφέρουν βοήθεια έχουν την πλήρη στήριξή μας», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή