ΗΠΑ: Σε αναζήτηση συναίνεσης για το χρέος

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 08:09
UPD:09:36

Μάχη με το χρόνο δίνει από σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να αποσπάσει μία συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

A- A A+

Μάχη με το χρόνο δίνει από σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να αποσπάσει μία συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ελλείψει της οποίας το ομοσπονδιακό κράτος δεν θα είναι από τις 2 Αυγούστου σε θέση να δανεισθεί για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα.

Οι συνομιλίες με στόχο την αποτροπή μίας στάσης πληρωμών της χώρας θα επαναληφθούν σήμερα, έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο αμερικανός πρόεδρος στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος).

Οι συνομιλίες που προηγήθηκαν χθες σχετικά με τους τρόπους εξεύρεσης λύσης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Πριν από την έναρξή τους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αναγκαία μία συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού εντός των προσεχών δέκα ημερών και όταν ερωτήθηκε εάν αυτό είναι δυνατόν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, απάντησε: «Πρέπει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το αμερικανικό δημόσιο χρέος, γιατί οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν καταστροφικό.

Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι πιθανή τελικά αποτυχία διακομματικής συναίνεσης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανές χρέος, προκαλώντας πιθανώς σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή των δημοκρατικών του Κονγκρέσου ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους Αμερικανούς βουλευτές να είναι προετοιμασμένοι για καθημερινές συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα, ώστε να φθάσουν σε συμφωνία για τις περικοπές του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και την αύξηση του ορίου δανεισμού με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χθες πίεσε τους Ρεπουμπλικανούς να κινηθούν προς ένα πακέτο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και όχι για έναν λιγότερο φιλόδοξο στόχο.

«Εάν όχι τώρα, πότε;», απάντησε ο Ομπάμα όταν ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ως στόχος μία τόσο φιλόδοξη συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία θα είναι καταστροφικές, ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι μία στάση πληρωμών από την Ουάσινγκτον και η αύξηση των επιτοκίων που θα ακολουθούσε θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν από τις 22 Ιουλίου, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για να γίνουν νόμος του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή