«Οχι» Διαμαντοπούλου στις κόκκινες γραμμές των πρυτάνεων

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 14:23
UPD:17:22
A- A A+

«Το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τα αλλάζει όλα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της συνόδου των πρυτάνεων.

«Αυτό», πρόσθεσε, «θέλουμε και αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση αυτή είναι ευρύτατη, δεν περιορίζεται ανάμεσα στο υπουργείο και τους πρυτάνεις».

Α. Διαμαντοπούλου: Aλλάζoυν όλα στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Α. Διαμαντοπούλου: Aλλάζoυν όλα στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Αναφορικά με την έντονη αντίθεση των πρυτάνεων ως προς το Συμβούλιο Ιδρύματος και στην εκλογή πρύτανη, η υπουργός σημείωσε πως δεν συμφωνεί σε καμία διαπραγμάτευση στην «κόκκινη γραμμή».

«Σε κάθε περίπτωση, σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι σήμερα έγινε συζήτηση κατά άρθρο σε πολλά σημαντικά ζητήματα και ότι αναμένει, μετά τις δικές τους διαβουλεύσεις, «τις γραπτές τους προτάσεις, για όλα τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».

Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων αναφέρουν ότι «για πρώτη φορά συζητήθηκαν θέματα που εμπεριέχονται στο προσχέδιο νόμου και διατυπώθηκαν απόψεις για ενδεχόμενες αλλαγές».

Όπως επισημαίνουν «από την πλευρά της συντονιστικής επιτροπής της Συνόδου, αναλύθηκαν οι προτάσεις των Πανεπιστημίων και ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενσωματωθούν αυτές στο τελικό σχέδιο νόμου. Επίσης, τονίστηκε ότι το μέχρι τώρα γνωστό προσχέδιο χρήζει πολλών και σημαντικών αλλαγών πριν κατατεθεί στη Βουλή. Εν αναμονή του τελικού σχεδίου η Σύνοδος, θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες».

Από την πλευρά του, αναλυτική και εφ΄όλης της ύλης χαρακτήρισε τη συζήτηση με την κ. Διαμαντοπούλου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουγρουλιάνης.

Οι πρυτάνεις διευκρίνισαν ότι επιμένουν να ζητούν το νέο συμβούλιο να μην έχει διοικητικό ρόλο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αλλά ελεγκτικό.

Ζητούν επίσης να εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο των διδασκόντων και όχι από τα μέλη του συμβουλίου.

Οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν εκ νέου και θα συζητήσουν σε συνάρτηση με όσα ετέθησαν στην υπουργό.

Αλλά και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ εξέδωσε ανακοίνωση για το προσχέδιο νόμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο προτεινόμενος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενός δημοκρατικού, συμμετοχικού και ανοιχτού τρόπου διοίκησής τους. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει την καθολική ψηφοφορία του συνόλου των σπουδαστών με στάθμιση της συνολικής βαρύτητάς, της ανάλογα με τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτή».

Σημειώνει ακόμη ότι «αιαμορφώνεται τεχνηέντως διάκριση μεταξύ των δύο ισότιμων τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού, καθώς οι σχολές των ΤΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών από τις επιτυχώς αξιολογούμενες σχολές και τμήματα, κάτι που θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ».

Κρίνει επιπλέον «ως λανθασμένη την πρόταση που μιλά για κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων από το 2014» και προσθέτει ότι «προφανώς και είναι θετική η ανάρτηση όλων των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο και η δωρεάν διανομή των σημειώσεων σε κάθε σπουδαστή, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί η διανομή συγγραμμάτων ανά μάθημα».

Σε ό,τι αφορά το θεσμό του Συνηγόρου του Φοιτητή, αναφέρι ότι «για να αποκτήσει κύρος και ουσία, θα πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια του καθηγητικού κατεστημένου. Για το λόγο αυτό, πρέπει ο Συνήγορος του Φοιτητή να είναι νομικός κι όχι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ιδρύματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή