Συρία: Επίθεση υποστηρικτών του Ασαντ στις πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 16:31
UPD:18:13
A- A A+

Υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ επιτέθηκαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ενώ στη γαλλική πρεσβεία συγκρούστηκαν με τους φρουρούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά.

Οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πρεσβείες διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες οι πρεσβευτές των δύο χωρών στη πόλη Χάμα όπου την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση. Το πλήθος εκτόξευε πέτρες στα κτήρια, σπάζοντας τζάμια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «δεν θέλουμε ξένη παρέμβαση στη χώρα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι φρουροί της γαλλικής πρεσβείας άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες για να απωθήσουν το πλήθος που επιχείρησε να εισβάλει στο χώρο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό, είπε από το Παρίσι ότι «το επεισόδιο έχει λήξει». Ωστόσο διπλωματικές πηγές από τη Δαμασκό ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι και έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

Αλλοι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα και κατόπιν αποχώρησαν. Αξιωματούχος της πρεσβείας, που βρίσκεται στο κέντρο της Δαμασκού, χαρακτήρισε «αργή και ανεπαρκή» της αντίδραση των συριακών αρχών στην επίθεση που δέχτηκαν οι διπλωματικές αποστολές.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν υλικές ζημιές στην πρεσβεία, αλλά κανένας από τους υπαλλήλους δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, προσθέτοντας ότι ο Σύρος επιτετραμμένος στην Ουάσινγκτον πρόκειται να κληθεί προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Associated Press ότι οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και ανέβασαν συριακή σημαία στο κτηριακό συγκρότημα, ενώ έγραψαν με γκράφιτι «σκύλος» αναφερόμενοι στον Αμερικανό πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ.

Επίθεση επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν υποστηρικτές του Ασαντ και εναντίον της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη, ωστόσο δεν κατάφεραν να εισάλουν σε αυτοί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι την ώρα του περιστατικού ο Φορντ βρισκόταν στην πρεσβεία και όχι στην κατοικία του.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καταστολής

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε την Κυριακή τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας και επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για τη «μη εγκεκριμένη» επίσκεψή τους στην Χάμα, την οποία αποκάλεσε «σαφή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

Ωστόσο, λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι οποίοι διέψευσαν ότι ο πρεσβευτής Ρόμπερτ Φορντ κλήθηκε από τη συριακή κυβέρνηση για εξηγήσεις, αλλά απλώς η συνάντησή του με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Πέμπτη.

Νωρίτερα σήμερα οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν σε ορισμένες συνοικίες της πόλης Χομς και συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντουλ-Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και έχουν κατασχέσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. «Η πόλη είναι έρημη, οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν στους δρόμους που είναι γεμάτοι με στρατιώτες οι οποίοι πυροβολούν οτιδήποτε κινείται μπροστά τους», είπε ένας άλλος ακτιβιστής από τη Χομς.

Οι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Εξάλλου, ο στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του και στην περιοχή του Τζάμπελ ελ-Ζαουίγια, στην επαρχία Ιντλέμπ. Ακτιβιστές είπαν ότι έγιναν έρευνες στα χωριά Καφαρχάγια, Σαρτζάν και αλ-Ράμι ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις στο χωριό Κφρα Νούμπολ και στην πόλη Μπανιάς, όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα επειδή «κινηματογραφούσαν τις διαδηλώσεις».

Η σημερινή είναι η δεύτερη ημέρα του εθνικού διαλόγου που πρότεινε η κυβέρνηση με βασικό θέμα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η αντιπολίτευση όμως δεν συμμετέχει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Οι αντιπολιτευόμενες οργανώσεις ζητούν επίσης να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να επιτραπεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν ελεύθερα τις κινητοποιήσεις.

Η σύμβουλος του προέδρου Μπουτάινα Σααμπάν κάλεσε την αντιπολίτευση, εντός και εκτός Συρίας, να μη βασίζεται στην υποστήριξη των ξένων χωρών, τονίζοντας ότι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει από το Ιράκ και τη Λιβύη καθιστά σαφές πως το να βασίζεται κανείς σε ξένες χώρες καταστρέφει τα κράτη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Συρίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «εθνικό διάλογο». Οι διαδηλωτές στο Ντέιρ Εζόρ και σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες της Δαμασκού ζητούσαν την ανατροπή του καθεστώτος και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών ενώ απέρριπταν κάθε διάλογο με τις συριακές αρχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή