Kοινές περιπολίες Ελλήνων-Βούλγαρων αστυνομικών σε Θεσσαλονίκη-Καβάλα

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 16:32

A- A A+

Υπογράφηκε σήμερα από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Αρχηγό της Αστυνομίας της Βουλγαρίας, Kalin Georgiev, το κείμενο των Κανόνων για τη συγκρότηση κοινών περιπολιών Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών στις περιοχές της Νέας Περάμου και της Παραλίας Οφρυνίου Καβάλας, καθώς και της Ασπροβάλτας και του Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Ήδη από την Κυριακή, δύο Βούλγαροι αστυνομικοί βρίσκονται στο νομό Καβάλας και περιπολούν από κοινού με Έλληνες συναδέλφους τους.

Συνολικά, από τη Βουλγαρική Αστυνομία, θα διατεθούν, έως τις 21 Αυγούστου, έξι αστυνομικοί - από δύο κάθε φορά - στις ακόλουθες χρονικές περιόδους και περιοχές:

- από 10.07.2011 έως 24.07.2011, στις περιοχές Νέας Περάμου και Παραλίας Οφρυνίου Καβάλας,

- Από 25.07.2011 έως 07.08.2011, στις περιοχές Ασπροβάλτας και Σταυρού Θεσσαλονίκης και

- από 08.08.2011 έως 21.08.2011, στις περιοχές Ασπροβάλτας και Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών έγινε μετά από πρόταση των Ελληνικών Αρχών, καθώς συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό Βούλγαρων τουριστών.

Στο κείμενο των Κανόνων, που υπογράφηκε από τις δυο πλευρές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Οι Βούλγαροι αστυνομικοί, που διατίθενται για κοινές περιπολίες, εκτελούν υπηρεσία με τις στολές που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Βουλγαρικής Αστυνομίας και δεν φέρουν οπλισμό.

Κύριο καθήκον τους είναι να επιλαμβάνονται σε περιστατικά που αφορούν Βούλγαρους πολίτες, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, ασκώντας την αποστολή τους υπό την καθοδήγηση και την παρουσία Ελλήνων αστυνομικών, στο πλαίσιο της πρόληψης της εγκληματικότητας και της προστασίας της δημόσιας τάξης.

Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, οι Βούλγαροι αστυνομικοί θα υπόκεινται στην ελληνική νομοθεσία και η ελληνική πλευρά θα τους παρέχει την προστασία και συνδρομή που παρέχει στους Έλληνες αστυνομικούς.

Οι ελληνικές Αρχές καλύπτουν τις δαπάνες στέγασης και σίτισης των Βούλγαρων αστυνομικών, που διατίθενται στις κοινές περιπολίες, ενώ οι Βουλγαρικές Αρχές καλύπτουν τις δαπάνες μεταφοράς των αστυνομικών, την ατομική τους ασφάλιση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και την ημερήσια αποζημίωσή τους, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή